Umro John Young- ‘najiskusniji’ američki astronaut

Američki astronaut John Young, koji je prošetao Mjesecom 1972. i čak prokrijumčario sendvič s govedinom u orbitu tijekom karijere koja ga je učinila jedinom osobom koja je letjela u tri svemirska programa NASA-e, umro je u dobi od 87 godina, rekli su u subotu dužnosnici.

dnevnik.ba

Bivši pokusni pilot američke mornarice bio je deveta osoba koja je stupila na Mjesec, što su postigla još trojica nakon njega. Na kraju je postao jedan od astronauta s najviše postignuća u povijesti američkog svemirskog programa, prenosi HRT.

Letio je u svemir dva puta tijekom NASA-inog programa Gemini sredinom 1960-tih, dva puta u mjesečevim misijama Apollo i dva puta na svemirskim shuttlovima 1980-tih. Jedini je letio u sva tri programa.

Young kojega NASA u tweetu naziva ‘našim najiskusnijim astronautom’ umirovio se 2004. nakon 42 godine rada u američkoj svemirskoj agenciji. Misija Apollo 16 u travnju 1972., njegov četvrti svemirski let, odvela ga je na površinu Mjeseca. Kao zapovjednik misije on i njegov kolega iz posade Charles Dukeistraživali su područje Mjesečeva gorja Descartes, prikupili 90 kg stijenja i uzoraka tla i provezli se više od 26 km u mjesečevu vozilu roveru do mjesta poput kratera Spook.

Youngov prvi let u svemir bio je 1965. u misiji Gemini 3 koja je odvela njega i astronauta Gusa Grissoma u orbitu Zemlje u prvom američkom svemirskom letu s dvije osobe. Na toj misiji je Young izveo svoju šalu sa sendvičem koja nije nasmijala šefove u NASA-i ali je sigurno usrećila Grissoma koji se okoristio užinom.

Astronaut Wally Schirma, koji nije letio u ovoj misiji, kupio je sendvič s govedinom na raženom kruhu u delikatesnoj prodavaonici u Cocoa Beach na Floridi i zamolio Younga da je da Grissomu u svemiru. Tijekom leta dok su razgovarali o hrani osiguranoj za misiju Young je dao sendvič Grissomu. NASA je ukorila Younga zbog ove psine, koja je dovela i do kritika parlamentaraca i medija, ali njegova karijera zbog toga nije trpjela.

Njegova misija Apollo 10 u svibnju 1969. poslužila je kao generalna proba za povijesnu misiju Apolla 11 dva mjeseca kasnije u kojoj je Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je hodao Mjesecom. Young i njegova posada izveli su sve aspekte te misije osim što nisu sletjeli na Mjesec.

Youngova peta svemirska misija u kojoj je bio zapovjednik je bio prvi let NASA-ina prvog svemirskog shuttlea Columbia 1981. On je bio prva osoba koja je letjela u šest svemirskih misija 1983. kada je zapovijedao Columbijom na njezinu prvom letu kao Svemirskog laboratorija, s posadom koja je izvela više od 70 znanstvenih pokusa. Nakon toga više nikad nije letio u svemir. Young je trebao zapovijedati 1986. letom koji je otkazan nakon eksplozije shuttlea Challenger početkom te godine.

http://dnevnik.ba/vijesti

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad