USKORO KREĆE IZGRADNJA NOVE ZGRADE . . .

USKORO KREĆE IZGRADNJA NOVE ZGRADE

GLAZBENE ŠKOLE VATROSLAVA LISINSKOG U BJELOVARU

Bjelovarsko-bilogorska županija uskoro kreće u izgradnju nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru kao jedne od rijetkih novih glazbenih škola u Hrvatskoj. Naime, u tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova. Na isti se javilo 10 ponuditelja, a procijenjena vrijednost radova na novoj zgradi Glazbene škole bila je 25.987.035,31 kunu.

Ponude su bile u iznosima od 24.624.254,91 do 26.506.018,33, a najnižu ponudu dala je zajednica ponuditelja Radnika Križevci i Hidroregulacije Bjelovar u iznosu od 24.624.254,91 odnosno 1.362.780,04 kuna manje od procijenjene vrijednosti radova.

U tijeku je trenutno postupak pregleda troškovnika i ocjena ponuda, a rok za donošenje Odluke o odabiru izvođača radova je 5. listopada nakon čega slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem radova i potom početak gradnje nove Glazbene škole u Bjelovaru.

„Javna ustanova Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije provodila je postupak javne nabave. Bio je veliki interes jer je stiglo 10 ponuda. Slijedi pregled i ocjena ponuda, mi moramo u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda donijeti odluku o odabiru. U zadnje vrijeme nije baš uobičajeno, a ovdje je to bio slučaj da je bila niža cijena od procijenjene“, rekao je zamjenik ravnatelja Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Filip Vusić.

Tako će izabrani izvođač temeljem javnog natječaja graditi novu zgradu Glazbene škole koja će se prostirati na 2 730 četvornih metara bruto površine, zgrada će se graditi na četiri kata, a nalazit će se na adresi Vlahe Paljetka 5, odnosno preko puta zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

U sklopu škole izgradit će se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje čime će se omogućiti novi moderan prostor za održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru.

Izgradnja nove zgrade Glazbene škole značit će potpuno novi standard rada za 400-ak učenika i 50 zaposlenika i vanjskih suradnika te vrijedne glazbene obrazovne institucije i ne manje važno stvorit će se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.

Učenici Glazbene škole sada nastavu pohađaju na dvije lokacije, jednoj u školi u centru grada za njih malenom i neadekvatnom prostoru te u bivšem Đačkom domu u Bjelovaru. Izgradnjom nove škole uvjeti obrazovanja našim mladim glazbenicima drastično će se promijeniti na bolje i dobit će novu modernu glazbenu školu – školu 21. stoljeća.

„Izgradnja nove zgrade Glazbene škole je san, a svakim učinjenim korakom primaknuli smo se bliže njegovom ostvarenju. Već desetljećima čekamo adekvatan i dobar prostor. Ovo će sigurno biti to, na čemu zahvaljujem generacijama učenika koje su prošle kroz Glazbenu školu i županu Damiru Bajsu. Trenutno radimo na dvije lokacije. Nova zgrada bit će ono što trebamo, a imat ćemo i dvoranu koju trenutno nemamo, u kojoj ćemo osim naših aktivnosti, moći provoditi i druge manje aktivnosti, a Bjelovar ih zaista ima podosta“, naglasila je ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar Sonja Štefanac.

„Sjajna je ovo vijest, došla u najboljem mogućem trenutku, na početku nove školske godine i vjerujem da će to i našim učenicima biti poticaj da budu još bolji. Sve smo bliže ostvarenju cilja i zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj projekt“, istaknuo je predsjednik Školskog odbora Želimir Matić.

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo i u punom je zamahu kada govorimo o energetskoj obnovi naših škola, točnije radi se o 44 europska projekata vrijedna 160 milijuna kuna. U realizaciji je i projekt regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi u Bjelovaru, a tu je i niz drugih projekata putem kojih se uspješno koriste europska sredstva.

No, Europska unija ne financira gradnju novih škola stoga se Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila zbog potreba i višegodišnjih nastojanja izgraditi novu Glazbenu školu u Bjelovaru i jedan je to od projekata koji Županija provodi na području grada Bjelovara gdje županijski projekti prelaze 350 milijuna kuna.

„Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar tek je treća nova glazbena škola u Hrvatskoj. Glazbene škole su nadgradnja, nisu obvezne, ali mislim da pokazuju status grada Bjelovara, da je gradnja nove glazbene škole naša obveza, pa i moja kao župana prema generacijama učenika i profesora koji su stvarali jedan imidž našega grada i koji su pronesli dobru notu vezanu uz našu Glazbenu školu kroz Europu. Vezano uz javnu nabavu, ono što je najvažnije je da smo dobili ponudu koja je gotovo 1.4 milijuna kuna manja od procijenjene vrijednosti što će nam umnogome olakšati i financiranje navedene zgrade. Veselim se ovoj zgradi i kao Bjelovarčanin želim da to bude zgrada koja će biti ljepotica“, rekao je na konferenciji za medije župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad