U subotu je u Velikom Grđevcu održana 6. Velikogrđevačka komušana i 1. Fijakerijada koje su okupile brojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. Cjelodnevni program započeo je komušačkom povorkom kojom su iz središta mjesta došli folkloraši, ali i brojni posjetitelji. Sama svečanost otvorenja održala se na prostoru Kulturnog centra Mato Lovrak. Ondje su se obratili Ivona Janota, direktorica TZ Južna Bilogora koja je istaknula zajedništvo svih uključenih u organizaciju te veliki trud u pripremu tako bogatog programa. U ime Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se dožupanica Tanja Novotni Golubić koja je zahvalila na čuvanju običaja te pojasnila koliko ovakve manifestacije doprinose kulturnom i društvenom životu naše županije. Svečanost otvorenja završila je prigodnim govorom Tomislava Pavlečića, načelnika Općine Veliki Grđevac: -Zahvaljujem svim udrugama i pojedincima koji su dali svoje slobodno vrijeme i volju kako bismo svi zajedno uživali u svemu najboljem što jesen nosi sa sobom. Drago mi je da su ovdje i naši prijatelji iz Republike Mađarske, ali i posjetitelji iz gotovo cijele Hrvatske. To daje zamah daljnjem razvoju turizma i prepoznatljivosti našeg kraja te sam siguran kako će nagodinu ova manifestacija biti još veća i bogatija ‒ zaključio je načelnik koji je i otvorio manifestaciju.

Scenski prikaz i nastup folkloraša

Nakon toga uslijedio je scenski prikaz komušanja koji je izvela Udruga žena „Hrvatsko srce“, a sudjelovali su učenici Osnovne škole Mato Lovrak, djeca iz Dječjeg vrtića „Slatki potok“ te Tamburaški sastav Nemir. Scenarij i režiju napravio je Slaven Klobučar.

U bogatom folklornom programu nastupili su: KUD „Leopold“ iz Osijeka, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“, KUD „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica, Puhački orkestar Selno te Plesna skupina „Čarobnička“ iz Republike Mađarske.

Komušačke igre su zabavile sve generacije

Nakon besplatnog ručka koji je bio organiziran za sve posjetitelje, uslijedile su Komušačke igre koje su okupile osam ekipa. Natjecalo se u ruljenju kukuruza, nabacivanju na klip, presipavanju kukuruza, a najviše smijeha bilo je na trakaćoj alci.

Uz sve programe koji su se odvijali na i oko glavne pozornice, cijelog dana posjetitelji su se mogli voziti fijakerom, obići izložbu old timer traktora, posjetiti Sajama domaćih proizvoda i starih zanata, sudjelovati u izboru za najfiniji domaći kruh ili ostalim sadržajima koje su organizatori pripremili. Među njima ističemo odlično posjećene radionice izrade svijeća od sojinog voska by CandleArt te radionice „Izrada lutkica od komušine“ i „Mali mlinar“.

U organizaciji programa pomogli su Općina Veliki Grđevac, Kulturni centar Mato Lovrak iz Velikog Grđevca, Konjički klub „Dorat“, Udruga uzgajivača „Hrvatski posavac“ iz Bjelovara, OPG Ružićka te brojni pojedinci koji su pomogli kako bi sve prošlo u najboljem redu. Pokrovitelj cijele manifestacije bila je Hrvatska turistička zajednica.

Program je završio natjecanjem u zajedničkom pečenju kukuruza te natjecanju u jedenju pečenjaka. Na kraju je zasvirao Tamburaški sastav Korak, a posjetitelji su prihvatili glazbu te uz plesne ritmove dočekali jesenju večer u Velikom Grđevcu. (sk)