VLADA POGAZILA ODLUKU ŽUPANIJSKE VEĆINE!

Župan Damir Bajs o Odluci Vlade RH o priključenju

Bjelovarsko-bilogorske županije Istočnoj regiji Hrvatske

UNATOČ DOGOVORU

VLADA POGAZILA ODLUKU ŽUPANIJSKE VEĆINE!

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs danas je održao konferenciju za medije na temu Odluke Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine, tzv. NUTS 2 klasifikaciji prema kojoj je Bjelovarsko-bilogorska županija priključena istočnim županijama.

Na konferenciji za medije župan Damir Bajs je rekao:  „Prisjetiti ću se da je prošlog tjedna, u utorak, održan sastanak u Vladi Republike Hrvatske. Taj sastanak bio je vezan uz novu regionalnu podjelu Hrvatske u tzv. NUTS 2 regije. Prezentiran je niz modela, njih 9, od kojih su dvije podjele bile na stolu. Te dvije podjele ovisile su o odluci Bjelovarsko-bilogorske županije gdje će biti smještena, da li na sjever i zapad ili na istok. Županiji je dana mogućnost da se odluči. Moram naglasiti da je svaka podjela bolja nego dosadašnja, ali da isto tako želimo najbolju podjelu koju možemo imati. Ja sam na sastanku rekao da kao župan ne mogu u ime Županije, iako sam ja po zakonu onaj koji predstavlja i zastupa Županiju, ne mogu reći gdje ćemo se pripojiti. Da je to preozbiljna odluka koja stupa na snagu 2023.godine, ali će vrijediti dugo i imati će značajne implikacije. Stoga sam predložio da mi daju 2-3 dana vremena i da se nađem s predstavnicima građana, u ovom slučaju to su predstavnici političkih stranaka koji čine Županijsku skupštinu i oni su kao i ja birani od ljudi naše županije i građana. Moram reći da je prezentacija održana prošli petak, da su bili nazočni svi predstavnici, uključujući i predstavnike Ministarstva regionalnog razvoja“ , rekao je župan Damir Bajs i dodao kako odluka nije bila nimalo laka.

„Međutim, radi se o jednom pitanju koje je nama tada jasno postavljeno, a to je da se mi moramo odlučiti gdje vidimo Bjelovarsko-bilogorsku županiju u budućnosti. Da li ju vidimo u regiji koja okuplja sjever i zapad Hrvatske ili istok. Kada smo odlučivali, onda smo utvrdili da se Županija vidi na sjeveru i zapadu i razlog zbog čega smo to odlučili je činjenica da to nije samo statistička regija, nego kao što piše u materijalima Vlade, što nam je i potvrđeno,  da je to jedna homogena regija u kojoj će se odvijati regionalni operativni programi, u kojima se skriva pitanje razvoja infrastrukture, prometne povezanosti, vodoopskrbe, školstva, zdravstva. Kada govorimo o tome, onda naravno mi smo se vidjeli da ovaj dio Hrvatske kroz povijesne, ali i sadašnje okolnosti gravitira u ukupnosti, ja ću reći, prema Zagrebu, prema sjeveru i zapadu države, a ne prema Osijeku. To je jasno vidljivo iz ukupnih brojki naše županije. Moram naglasiti da je Vlada rekla, i to je točno, da Županije mogu i mimo takvih regionalnih razvojnih programa imati i svoje razvojne programe s drugim Županijama. Međutim, to su programi na županijskoj ravni, dok ovdje govorimo o homogenoj regiji gdje Vladini programi daleko nadilaze ukupnost sredstava koja se mogu dobiti kroz županijske poveznice. Gdje ćemo se ići liječiti, gdje ćemo imati odvoz otpada, kakve će biti naše prometne linije od 2023., očito da je Vlada odlučila da nas vidi na istoku. To se poklopilo s odlukom našeg oporbenoga HDZ-a i stranaka te načelnika i gradonačelnika koji su većinom iz HDZ-a i meni je žao što nije prihvaćen prijedlog od strane legitimnih predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije, mene kao župana i predstavnika građana kroz političke stranke koje participiraju u Županijskoj skupštini. Moram reći, da kada govorimo o tome, 2023. će stupiti na snagu i onaj dio koji se odnosi na gospodarstvenike. Međutim, prema brojkama koje će tada vrijediti, a operativni programi će se raditi praktički odmah nakon usvajanja statističkih regija od strane Bruxellesa. Shodno tome, žao mi je kao županu i u ime županijske većine da ona mogućnost koja nam je dana, a to je da kažemo gdje se vidimo u budućnosti, da li na sjeveru i zapadu ili na istoku, a mi smo rekli sjever i zapad, da nam je ta mogućnost nakon toga uskraćena“, istaknuo je župan Damir Bajs.

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad