Županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika

U Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije te u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar održano

Županijsko Natjecanje

iz hrvatskoga jezika

 

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika Bjelovarsko-bilogorske županije i ove je godine održano u Velikoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije te u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar. Uoči ispita znanja, na kojemu su najbolji županijski srednjoškolci pokazali svoje znanje hrvatskoga jezika, učenike je pozdravio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dipl.iur.

-Drago mi je da danas možemo biti domaćini ovog natjecanja. Oni najbolji među vama ići će i na državno natjecanje. Nadam se da ćete dobro odgovoriti na pitanja i da ćete imati dobre rezultate, što pojedinačno, što ukupno, rekao je župan Bajs te učenicima poželio sreću u natjecanju sa što boljim rezultatima.

Ciljevi natjecanja su:

  • poticati učenike na proučavanje hrvatskoga jezika, usavršavanje jezične komunikacije i pismenosti te stvaranje zanimanja i za jezične sadržaje izvan propisanoga plana i programa, tj. poticati učenike na samostalno proučavanje jezikoslovne literature

  • poticati spoznaje o vrijednosti stečenoga znanja, vještina i sposobnosti te njihove primjene u daljnjoj naobrazbi i razvijanju jezične kulture

  • razvijati poticajne i pozitivne motive za samovrednovanje i vrednovanje znanja, vještina i sposobnosti

  • poticati standardizaciju u izradi ispita i ispitnih zadataka

  • razmjenjivati iskustva učitelja i nastavnika stečenih tijekom rada s učenicima u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima vezanim uz poučavanje hrvatskoga standardnog jezika.

Natjecalo se trideset i troje učenika, najboljih poznavatelja hrvatskoga jezika u našoj županiji, koji su imali najveći broj bodova između 121 natjecatelja sa školskih natjecanja koja su održana u deset srednjih škola: Gimnaziji Bjelovar, Gimnaziji Daruvar, Srednjoj školi Čazma, Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje, Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, Medicinskoj školi Bjelovar, Srednjoj školi „August Šenoa“ Garešnica, Tehničkoj školi Bjelovar, Tehničkoj školi Daruvar i Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar. Učenike je vodilo 23 nastavnika mentora.
Na Županijskom natjecanju sudjelovalo je 33 učenika iz osam županijskih škola (Gimnazija Bjelovar, Gimnazija Daruvar, Srednja škola Čazma, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Ekonomska i turistička škola Daruvar, Medicinska škola Bjelovar, Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica i Tehnička škola Bjelovar), a s njima i 17 mentora (Sanja Janković, Ivana Peulja, Kristina Kraljić, Mirjana Maretić, Nataša Štandar, Ivana Cikoja, Ana Delić, Ana Pleskalt Holiček, Marina Šramek, Marija Tkalec, Romana Žukina, Hedviga Marjanović, Zvonko Farago, Nada Majstorović, Željka Žarković i Živana Kriška).
U kategoriji prvih razreda najbolje su rezultate postigle učenice Dajana Havojić iz Gimnazije Daruvar (60 bodova), Laura Miletić iz Gimnazije Bjelovar (58 bodova) i Magdalena Makar iz Gimnazije Bjelovar (49 bodova).
U drugom razredu najbolje rezultate imale su Sara Zadro iz Gimnazije Bjelovar (73 boda), Mateja Ilinović iz Gimnazije Daruvar (69 bodova) i Đurđica Majetić iz Srednje škole Čazma (67 bodova). U kategoriji trećih razreda najbolje su bile Tena Lusavec iz Gimnazije Bjelovar (85 bodova), Dora Milaković iz Gimnazije Bjelovar (80 bodova) i Karla Richter iz Gimnazije Daruvar (70 bodova).
Najbolji učenici završnih razreda bili su Sanja Virovec iz Gimnazije Bjelovar (71 bod), Ivana Častek iz Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje (62 boda) i Ivana Đerke iz Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje (55 bodova).

Oni najbolji na Županijskom natjecanju sudjelovati će i na Državnom natjecanju koje će se održati od 26. do 28. travnja ove godine.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad