Mravi se milionima godina služe principima na kojima se bazira internet

Znanstvenici su otkrili da mravi prikupljaju hranu služeći se principima istima kao i Transmission Control Protocol (TCP), princip na temelju kojega funkcionira – internet.
Naime, kada mravi idu po hranu, odlazi ih jedan manji dio kako bi izvidjeli koliko hrane uopće ima. Ako je ima mnogo, mravi se vraćaju brže i sa više hrane. Kada to vide ostali oni se pridružuju prvoj grupi. Ako pak hrane ima malo, dio mrava se vraća, a dio ostaje i preuzima druge zadatke.
Na istom principu funkcionira i TCP koji će sa vremenom slati sve manje podataka ako registrira da veza nije sposobna “progutati” više. Ako se primjerice prva grupa mrava ne vraća nakon dvadesetak minuta, ostatak otkazuje potragu jer grupa očito nije dovoljno brzo naišla na hranu. Isti slučaj dešava se i TCP konekcijom koja se prekida ako povratna informacija ne stigne u roku od dvadesetak minuta.
Balaji Prabhakar, jedan od istraživača tvrdi da bi ovaj pronalazak značajno utjecao na dizajn interneta da je otkriven prije izuma interneta, prenosi Gizmodo.

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad