TUŽNA VIJEST: Nakon osamdeset godina istočna američka puma proglašena izumrlom!

Osamdeset godina nakon što je posljednji puta viđena, istočna američka puma koja je nekada vladala Sjevernom Amerikom od Michigana do Južne Karoline proglašena je izumrlom i u ponedjeljak uklonjena s američkog popisa ugroženih vrsta

 Velike mačke poznate kao kuguari, planinski lavovi ili pantere živjele su na području svih saveznih američkih država istočno od rijeke Mississippi no do 1900-ih su gotovo nestale zbog sustavnog ubijanja zamkama i lova, prema američkoj agenciji za riblji i životinjski svijet.

Agencija je 2011. započela sustavno preispitivanje statusa istočnog kuguara, genetskog rođaka planinskih lavova koji još uvijek obitavaju u većini zapadnog dijela SAD-a te male ugrožene populacije pantera na Floridi koje žive još samo na području močvara Everglades.

Godine 2015. američki savezni biolozi zaključili su da nema nikakvih izgleda za pronalazak pume na području istočnog dijela SAD-a te stoga nema potrebe za zaštitom koju pruža zakon o ugroženim vrstama.

Odluka o njihovu brisanju s popisa postala je konačna u ponedjeljak. Istočni kuguari, koji su uglavnom lovili jelene bijeloga repa u šumama i obalnim područjima proglašeni su ugroženima 1973.  iako ih u tom trenutku nitko već tri desetljeća nije vidio. Prema zapisima posljednju pumu ubio je lovac u Mainu 1938.

Nakon toga pume koje su uočene na istoku SAD-a bile su ‘posjetitelji’ dolutali sa zapada zemlje. Usamljeni planinski lav ubijen je na autoputu u Connecticutu 2011. nakon što je prešao tisuće kilometara od Južne Dakote, preko Minnesote, Wisconsina i New Yorka, navela je savezna agencija.

Kuguari koji su mogli dosegnuti duljinu od gotovo 2,5 metra od glave do vrha repa i mogli težiti do 65 kilograma nekad su bili najrasprostranjeniji kopneni sisavci zapadne polutke prije istrebljenja i uništavanja njihovih staništa čime je njihovo životno područje bilo smanjeno za oko dvije trećine.

Skupine za očuvanje životinjskih vrsta kažu kako će uklanjanje istočne američke pume s popisa zaštićenih vrsta osloboditi prostor za države poput New Yorka u kojemu su planine Adirondack bile njihovo stanište da ih nasele rođacima sa zapada zemlje.

“Trebamo velike grabežljivce poput kuguara koji mogu kontrolirati rast populacije jelena i time bolesti koje prenose krpelji i koje prijete ljudskom zdravlju pa se nadamo da će ih zemlje na istoku i srednjem zapadu SAD-a naseliti”, kazao je  Michael Robinson, zagovornik zaštite životinjskih vrsta iz Centra za bioraznolikost.

Autor: Hina

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad