2. IZLOŽBA KERAMIKE

U DRUGOM CIKLUSU CUK-ovih RADIONICA KERAMIKE,

POLAZNICE SAVLADALE RAKU TEHNIKU

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 2. izložbu keramike koju CUK organizira u sklopu Bjelovarskog ljeta 2020.,

30. lipnja (utorak) 2020. u 18 sati,

u Boho parku u Bjelovaru.

Bit će izloženi radovi polaznica radionice koja je započela u veljači ove godine, a koju je vodila mlada umjetnica iz Italije Martina Muraro.

Održano je 6 radionica (i nekoliko online susreta u tjednima mjera u corona krizi) u kojima su polaznice naučile drevnu tehniku valjkića. Riječ je o jednoj od najstarijih tehnika izrade keramike na svijetu. Radovi su također oslikavani podglazurnim bojama, glazirani i većina je završena tehnikom Raku.

Raku je vrsta japanske keramike koja se tradicionalno koristi u ceremonijama japanskog čaja, najčešće u obliku čajnih šalica. Uvezen u Ameriku tijekom 50-ih, postupak paljenja rakua imao je veliku privlačnost za mnoge lončare zbog svog uzbuđenja i nepredvidivosti.

Nakon glaziranja započinje čarolija: naloži se peć i dovede se na temperaturu između 960 i 980 C, u kojem trenutku glazura postaje crvena i rastopi se. To je trenutak kada se komade keramike vade jedan po jedan i prenose do redukcijskih posuda, gdje će piljevina ugušiti vatru. Temperaturni šok stvara specifični raku efekt, u kojem se glazura raspada i omogućuje dimu da pusti crnu boju u tragovima na površini radova.

Naše su polaznice s keramičarkom Martinom Muraro sudjelovale i doživjele čaroliju te ušle u svijet keramike koji je harmoničan spoj prirodnih elemenata, a Raku tehnika naročito okuplja zemlju, zrak, vatru i vodu, u jedinstveno iskustvo.

To iskustvo žele podijeliti sa svojim sugrađanima, stoga su svi pozvani na 2. Izložbu keramike CUK-a na kojoj će se osim predstavljanja radova razgovarati o toj vrsti umjetnost kroz koju su mnogi otkrili svoj umjetnički talent.

CUK LOGO

Zvjezdana Galkowski, mag.nov.

ravnateljica

CENTAR ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE

I KULTURU BJELOVAR

  1. Nazora 5a, Bjelovar

Tel. + 385(0)43 241 298

Mobitel: 091/7380166

Email: zvjezdana.galkowski@pou-bjelovar.hr

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad