18 NOVIH STIPENDISTA

18 NOVIH STIPENDISTA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore s 18 novih stipendista Bjelovarsko-bilogorske županije koji će primati stipendiju Županije kao pomoć u daljnjem školovanju.

S novim stipendistima broj studenata kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže da lakše financijski podnesu troškove studiranja penje se na više od 90 koliko ih je trenutno u sustavu stipendiranja, dok je od 1996. godine do danas Županija stipendirala više od pet stotina studenata.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija svoje studente u vidu stipendije pomaže još od 1996. godine, izuzev akademske godine 2009/10., 2010/11., 2011/12., za vrijeme obnašanja dužnosti tadašnje županijske vlasti.

Povratkom župana Bajsa na dužnost župana 2013. godine, stipendije se ponovno vraćaju kao mjera pomoći studentima, a visina mjesečne stipendije iznosi 1000,00 kuna i isplaćuje se 10 mjeseci u godini.

Bez obzira na korona krizu sredstva u županijskom proračunu namijenjena za stipendiranje studenata neće se smanjivati tako da je u 2021. godini za tu namjenu planirano 1.050.000,00 kuna.

„Htjela bih se zahvaliti županu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na dobivanju stipendije koja će mi pomoći u studentskim troškovima. Nakon završetka studija htjela bih pronaći posao u županiji i sudjelovati u razvitku županije“, istaknula je studentica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Petra Poredski.

„Prvenstveno bih se htjela zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu na dobivanju ove stipendije koja će meni, ali i svim ostalim stipendistima uvelike pomoći pri studiranju. S logopedijom sam se upoznala vrlo rano u djetinjstvu. Riječ je o deficitarnom zanimanju i drago mi je što ću svojim budućim zanimanjem moći pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ovoj zajednici“, rekla je Mihaela Piršljin, studentica Sveučilišta u Rijeci.

Treba spomenuti kako je prema Pravilniku o stipendiranju studenata dodijeljena stipendija bespovratna pod uvjetom da student nakon završetka studija radi na području Bjelovarsko-bilogorske županije onoliko vremena koliko je primao stipendiju ili ukoliko ne može naći zaposlenje bude prijavljen na Zavodu za zapošljavanje najmanje jednu godinu.

Napomenimo, stipendiranje studenata je samo jedna od mjera putem koje Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže u obrazovanje. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija je u najvećoj energetskoj obnovi naših škola europskim projektima, njih 44, u vrijednosti 160 milijuna kuna, a nakon obnove ulaže i u opremanje škola.

Također, tu su i brojni drugi projekti poput gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar, Centara izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike, Asistenti u nastavi, Školski obrok za sve i drugi.

Sve navedeno ide u prilog činjenici da je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta županijske vlasti jer je upravo u tom segmentu Bjelovarsko-bilogorska županija na drugom mjestu ljestvice hrvatskih županija.

„Najveći dio uloženih sredstava vezan je uz obnove škola i izgradnju novih škola. Jedan dio vezan je uz ono što je najvažnije, a to su naši učenici, studenti i njihovi mentori. Treba istaknuti naše Centre izvrsnosti, ali i tradiciju stipendiranja naših najboljih učenika. Ni u vrijeme korona krize nismo to zaboravili. Meni je drago da će naši najbolji studenti dobiti pomoć od Županije. Ono što mi želimo je da nam se završetkom studentskih dana vrate u županiju. Nama su potrebni mladi i kvalitetni stručnjaci. U slučaju da se vrate i ovdje zaposle stipendija je bespovratna. Nadam se da će studentima i njihovim roditeljima stipendija biti od pomoći, rekao je, između ostalog, u završnoj riječi župan Damir Bajs, dipi.iur. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad