20 milijuna kuna za 20 kilometara

 

Potpisani novi sporazumi za obnovu prometnica na području

Bjelovarsko-bilogorske županije u vrijednosti oko

20 milijuna kuna

za 20 kilometara

Novi set Sporazuma o zajedničkom sufinanciranju obnove prometnica potpisao je Mladen Marušić (v.d. ravnatelj Županijske uprave za ceste) s načelnicima općina Ivanske, Kapele, Nove Rače, Rovišća, Velikog Grđevaca i Velikog Trojstva. Dodamo li ovima već potpisane Sporazume dolazimo do brojke 11 – s 11 jedinica lokalne samouprave Županijska uprava za ceste je do sada potpisala Sporazume za obnovu prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon četiri godine pauze prošle godine ponovno se krenulo u program cestogradnje u našoj županiji. Tijekom 2016. godine asfaltirano je desetak kilometara prometnica vrijednih preko 10 milijuna kuna (većinom sredstvima Županijske uprave za ceste). Prošle godine, u mjesecu studenom, Županijska uprava za ceste raspisala je Javni poziv prema jedinicama lokalne samouprave da same predlože dionice cesta na svom području koje su im prioritetne za obnovu. Na Javni poziv ŽUC-a javile su se gotovo sve općine i gradovi i to po modelu financiranja 50-50. O kojim je dionicama riječ, o njihovim duljinama i vrijednosti radova čitajte na portalu www.bbz.hr

Omjer financiranja je 50-50 i to Županijske uprave za ceste i jedinica lokalne samouprave. Za očekivati je da će se do kraja ove godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije obnoviti 20 kilometara prometnica vrijednih oko 20 milijuna kuna.

NAJVEĆE ULAGANJE U CESTE U POVIJESTI ŽUPANIJE

-Očekujemo da potpisom ovog sporazuma idemo korak prema konačnom cilju, a to je da će kroz ovaj program vjerojatno biti plasirano ukupno preko 20 milijuna kuna. Za sada je 5 milijuna kuna u ovom dijelu, ali još imamo zahtjeve općina i gradova koji će biti potpisivani sukcesivno. Zahvaljujem našim partnerima jer se de facto radi o sredstvima općina i gradova, ali u zajedničkom projektu. Što se tiče Županijske uprave za ceste, temeljem javnog poziva financirati ćemo polovicu, a drugu polovicu će se omogućiti da se plaća, ne u jednoj godini, nego kroz rate kako bi se omogućilo da se rastereti proračun i da se programi provedu kroz više godina. Županija i Županijska uprava za ceste će napraviti i dio financiranja kao i dalje, 100% sredstvima Županijske uprave za ceste. Time bismo u 2017.godini mogli reći da će to biti godina najvećeg ulaganja u županijske ceste, najvjerojatnije u povijesti županije. Potpisom ovog ugovora svaka od ovih dionica ide u natječaj. Poslovi asfaltiranja obavljati će se na način da kada se ugovori izvođenje s pojedinim izvođačem koji je to dobio na javnom natječaju, moći će se pustiti njih na gradilište da se napravi ono što je potrebno. Prvi setovi ugovora već su pri završetku ili su završeni ugovorima o natječajima, rekao je župan Damir Bajs.

PLAĆANJA U RATAMA

-Zatražili smo pisma interesa da vidimo koje su najzanimljivije dionice za jedinice lokalne samouprave kako bismo ih uvrstili u plan za 2017. godinu. Također, jedinice lokalne samouprave mogle su se izjasniti koliko rata žele kao uvjet u natječaju. Sada nam završavaju četiri natječaja, dva su bila ispod 500.000,00 kuna i završila su 9. ožujka, a dva natječaja (Kapela i Velika Pisanica )završavaju 13. ožujka, većina u vrijednosti preko 500.000,00 kuna + PDV. Morati će napraviti e-nabavu gdje će se javiti ponuditelji koji će smatrati da mogu odraditi te poslove, pojasnio je Mladen Marušić, v.d. ravnatelj ŽUC-a.

ZAJEDNIČKI NA ZADOVOLJSTVO SVIH MJEŠTANA

-Vrlo sam zadovoljan što smo danas potpisali ovaj ugovor. To mišljenje vjerojatno dijele i moje kolege jer je itekako važno da u našim općinama rješavamo komunalnu infrastrukturu. Važno je i zbog svih onih vozila kojima putuju naši ljudi, a isto tako je važno i zbog poljoprivredne mehanizacije koja ide tim putovima. Ovim želim zahvaliti i ravnatelju Županijske uprave za ceste i županu što smo našli zajednički jezik i rješavamo probleme u interesu naših mještana što je svakako najvažnije. Posebno je dobro za načelnike za tih 50% koje smo odlučili platiti, odnosno koje smo u dogovoru sa Županijom i Županijskom upravom za ceste dogovorili, da platimo u više rata, tako da istovremeno ne opterećujemo svoj proračun. Ti sporazumi koji se rješavaju zajednički itekako su na zadovoljstvo naših mještana i siguran sam da će oni s takvim rješenjima biti zadovoljni, završio je u obraćanju medijima, Slavko Prišćan, načelnik Općine Rovišće.

Bila je to pressica o tome kako će se utrošiti 20 milijuna kuna za 2o kilometara prometnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad