20. Županijska smotra folklora u Novoj Rači

20. Županijska

smotra folklora

u Novoj Rači

Već tradicionalno, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga BBŽ-e i domaćina KUU-a „Ivan Vitez Trnski“ u dvorani osnovne škole u Novoj Rači održana je prepoznatljiva kulturno-umjetnička manifestacija 20. Županijska smotra folklora koju je otvorila Žana Vukoja (voditeljica odsjeka za kulturu i udruge u kulturi i tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ-e) koja je pozdravila sve prisutne u ime župana gospodina Damira Bajsa i čestitala 20. obljetnicu održavanja smotri i očuvanja tradicije i kulture bilogorskih nošnji na području Bjelovarsko-bilogorske županije.


Na ovoj smotri  nastupilo je 13 kulturno-umjetničkih udruga s ukupno 500 plesača iz svih krajeva naše Županije. Za sve koji vole izvornu hrvatsku riječ i tradicionalne plesove Bjelovarsko-bilogorskog područja, ovaj događaj ostat će u dugom sjećanju po svojoj raznolikosti izvornih nošnji, instrumenata, pjesama i plesa. Prema riječima selektora i stručne komisije Hrvatskog sabora kulture, najboljom koreografijom izvornog folklora proglašeno je Kulturno umjetničko društvo „Sloga-Đurđic“ iz Đurđica pred kojima je državna smotra u Koprivnici; najboljom koreografijom koreografiranog folklora proglašen je FA „Zdenac“ iz Garešnice pred kojima je državna smotra u Čakovcu. KUD „Palična“ iz Severina prezentirati će kulturno bogatstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u Đakovu na Đakovačkim vezovima a KUD „Trnovitica“ iz Velike Trnovitica na Vinkovačkim jesenima.

Nastupili su:  KUD „Slavko Kolar“ iz Palešnika,  KUD „Palična“ iz Severina,  KUD „Šandrovac“, KUD „Veliko Trojstvo“, KUD „Sloga-Đurđic“, KUD „Rovišće“,  KUD „Trnovitica“, KUD „Graničar“ iz Čazme, KUD „Sloga“ iz Miklouša, KUU „Ivan Vitez Trnski“ iz Nove Rače, KUD „Mate Lovraka“ iz Velikog Grđevca, FA „Zdenac“ i Folklorno društvo Hrvatska čitaonica iz Hercegovca.

Tajnica Zajednice
Žana Vukoja, mag.prim.educ.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad