25.987.035,31 kuna za novu zgradu . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA KREĆE U JOŠ JEDNU VELIKU INVESTICIJU NA PODRUČJU GRADA BJELOVARA – GRADNJU NOVE GLAZBENE ŠKOLE VATROSLAVA LISINSKOG

Potpisom ugovora s izvođačem radova napravljen je i posljednji korak uoči izgradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru kao jedne od rijetkih novih glazbenih škola u Hrvatskoj. Na natječaj za izvođača radova javilo se 10 ponuditelja, a procijenjena vrijednost radova na novoj zgradi glazbene škole bila je 25.987.035,31 kunu.

Nakon provedene javne nabave posao izgradnje dobila je zajednica ponuditelja Radnika Križevci i Hidroregulacije Bjelovar koja će novu glazbenu školu izgraditi za 24.624.254,91 odnosno 1.362.780,04 kuna manje od procijenjene vrijednosti radova.

Time Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s provođenjem investicija unatoč korona krizi i potvrđuje status najvećeg investitora ne samo u našoj županiji, već i ovom dijelu Republike Hrvatske.

Nova bjelovarska ljepotica prostirat će se na 2 730 četvornih metara bruto površine, zgrada će se graditi na četiri kata, a nalazit će se na adresi Vlahe Paljetka 5, odnosno preko puta zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

U sklopu škole izgradit će se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje čime će se omogućiti novi moderan prostor za održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru.

Izgradnja nove zgrade glazbene škole značit će potpuno novi standard rada za 400-ak učenika i 50 zaposlenika i vanjskih suradnika te vrijedne glazbene obrazovne institucije i ne manje važno stvorit će se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.

Učenici glazbene škole sada nastavu pohađaju na dvije lokacije, jednoj u školi u centru grada za njih malenom i neadekvatnom prostoru te u bivšem Đačkom domu u Bjelovaru. Izgradnjom nove škole uvjeti obrazovanja našim mladim glazbenicima drastično će se promijeniti na bolje i dobit će novu modernu glazbenu školu – školu 21. stoljeća.

„Iduće godine obilježit ćemo stotu godišnjicu glazbenog školstva u našem gradu. Vjerujem da je najbolji završetak ove godine upravo potpis ovoga ugovora što je i božićni dar ispod bora za sve nas. Već se četrdesetak godina govori da postoji potreba za izgradnjom nove škole i sada smo to dočekali. Hvala svima, prvenstveno našem županu“, rekla je ravnateljica Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Bjelovar Sonja Štefanac.

„Vjerujemo svi i nadamo se kada ova škola bude završena da ćemo u njoj u pravom smislu uživati te stvarati nove mlade nade koji će predstavljati i nas i županiju kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini. Hvala županu i svima koji su podržali ovaj projekt“, istaknuo je Želimir Matić, predsjednik Školskog odbora.

„Dočekali smo i taj dan da krenemo sa samom realizacijom projekta. Mi kao projektanti, od samog početka u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Glazbenom školom imali smo viziju da napravimo objekt koji će biti nadstandard u odnosu na druge objekte i koji će osim svoje funkcionalnosti i osnovne namjene pružiti i dodatnu vrijednost našem gradu. Sama Glazbena škola projektirana je da zadovolji sve pedagoške standarde te objekt kakvog još nismo imali u gradu Bjelovaru. Sretni smo i zadovoljni te zahvaljujemo investitorima na povjerenju“, naglasio je projektant tvrtke M Plan d.o.o. Bjelovar Hrvoje Malčić.

„Naša ponuda bila je zajedno s tvrtkom Hidroregulacija kojoj smo postali većinski vlasnik. Jako nam je bilo stalo da to ugovorimo i da toj tvrtci pomognemo jer oni gotovo pola godine nisu ništa ugovorili i bili su u teškom stanju. Također, imat ćemo i druge podizvođače s bjelovarskog područja. Rok za izgradnju nove zgrade Glazbene škole je opsežan, no vjerujem da ćemo sve napraviti i ranije, do početka školske godine 2022./2023.“, naglasio je predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Križevci Mirko Habijanec.

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo i u punom je zamahu kada govorimo o energetskoj obnovi naših škola, točnije radi se o 44 europska projekata vrijedna 160 milijuna kuna. U realizaciji je i projekt regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi u Bjelovaru vrijedan 62,5 milijuna kuna, a tu je i niz drugih projekata putem kojih se uspješno koriste europska sredstva.

No, Europska unija ne financira gradnju novih škola stoga se Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila zbog potreba i višegodišnjih nastojanja izgraditi novu glazbenu školu u Bjelovaru i jedan je to od projekata koji Županija provodi na području grada Bjelovara gdje županijski projekti prelaze 400 milijuna kuna.

„Htjeli smo napraviti školu koja ne samo da zadovoljava standarde koje traži Ministarstvo znanosti i obrazovanja već smo išli iznad toga. Željeli smo zgradu u kojoj će se moći održavati niz kulturnih i drugih događanja i koja će kao takva imati reputaciju bjelovarske ljepotice. Ovo je tek treća Glazbena škola u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja. To pokazuje da mi želimo ulagati u našu tradiciju, ali i u našu budućnost. Jedan je to od tri objekta koje će Županija graditi ili gradi u Bjelovaru. Prvi i najveći objekt je nova zgrada Opće bolnice Bjelovar, a tu je i Centar kompetentnosti. Time ćemo napraviti bitnu razliku u kvaliteti zdravstva i školstva. Kada dođe vrijeme za to, Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će i potrebnu opremu za Glazbenu školu Bjelovar“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad