25 MILIJUNA KUNA ZA PROLJETNU SJETVU

NAJPOVOLJNIJA KREDITNA LINIJA ZA PROLJETNU SJETVU U RH OVE GODINE S NAJVIŠE DO SADA ZATRAŽENIH SREDSTAVA – 25 MILIJUNA KUNA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antuna Peršića iz Križica, jednog od poljoprivrednika korisnika županijske kreditne linije za proljetnu sjetvu. U Bjelovarsko-bilogorsku županiju za ovogodišnju kreditnu liniju proljetne sjetve do sada su naši poljoprivredni proizvođači podnijeli 184 kreditna zahtjeva u iznosu od 25 milijuna kuna što je u šesnaest godina provođenja ove kreditne linije do sada najviši zatraženi iznos, a javni poziv za istu otvoren je još mjesec dana.

Posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Antuna Peršića iz Križica

Ta županijska kreditna linija najpovoljnija je kreditna linija za proljetnu sjetvu u Republici Hrvatskoj. Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8%, a poljoprivrednicima se u određenim slučajevima, točnije poslovnim bankama, nudi  kamatna stopa od 1,2 % do 1,7% – najniža do sada.

Prepoznao je to i poljoprivrednik dugogodišnji korisnik kreditne linije  Antun Peršić koji je ove godine putem spomenute kreditne linije realizirao 140.000,00 kuna kredita pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu. Inače, na OPG-u Antuna Peršića obrađuju preko 100 hektara zemlje na kojoj proizvode kukuruz, soju i uljanu repicu, a bave se i tovom junadi, uzgojem muznih krava te proizvodnjom mlijeka.

„Imamo 50 muznih krava, godišnju proizvodnju oko 350 do 360 tisuća litara mlijeka. Obrađujemo 100 hektara zemlje. Sijemo kukuruz, soju, tritikal, pšenicu, uljanu repicu. Godišnje nam treba od 300 do 350 tisuća kuna za ratarski dio, za ulog u proizvodnju. Dvije trećine financiramo sami, a stotinjak tisuća kuna preko županijskog kredita. Županijska kreditna linija je povoljna što se tiče kamate, kraći je put do realizacije sredstava“, rekao je poljoprivrednik dugogodišnji korisnik kreditne linije Antun Peršić.

„Svoju budućnost vidim u poljoprivredi. Nije lako, ali kada se čovjek privikne i rodi s tim, kada s time odrasta tada to i zavoli pa u nekim trenucima ide i glavom kroz zid. Planiramo i nova ulaganja u proizvodnju mlijeka, za gradnju farme za 100 krava na robotsku mužnju“, istaknuo je sin Antunov, Zoran Peršić.

Podsjetimo, prošle godine ukupno je bilo realizirano 156 kreditnih zahtjeva vrijednih gotovo 20 milijuna kuna. O interesu poljoprivrednika za ovu vrstu potpore govore podaci o ukupnoj realizaciji sredstava u iznosu od 201 milijun kuna za 4.681 kreditnih zahtjeva tijekom proteklih 15 godina. Za subvencioniranje kamate kroz sve te godine Bjelovarsko-bilogorska županija je izdvojila 4,5 milijuna kuna.

Poljoprivredni proizvođači tako lakše mogu u proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od prije dvije godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna. Rok povrata kredita je jednokratno nakon 10 mjeseci.

„Moram reći da je odaziv naših poljoprivrednika rekordan. Uz 184 zahtjeva zatraženo je 25 milijuna kuna. Veseli me da je preko dvije trećine već realizirano. Kao što smo čuli od našeg domaćina to je upravo ona pomoć koju poljoprivrednici trebaju. Kreditna linija koja je kratka, brza za ostvariti, koja ima najpovoljnije uvjete u Republici Hrvatskoj i koja u konačnici omogućava da se repromaterijal kupi po povoljnijim cijenama onda kada je to za poljoprivrednike najpovoljnije,a da se novci vrate kada se proda ljetina. Mislim da je to put kojim su krenuli i drugi u Hrvatskoj“, naglasio je župan Damir Bajs.

Napomenimo kako je proljetna sjetva poljoprivrednicima iz godine u godinu sve veći financijski izdatak kojeg teško pokrivaju. Kako bi im se pomoglo da kvalitetno obave proljetnu sjetvu za što je nužno kvalitetno sjeme, mineralno gnojivo  i zaštitna sredstva, kreditna linija i više im je nego dobrodošla i u pravo vrijeme kada je agromaterijal potreban za sjetvu najpovoljniji na tržištu. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad