30.5 milijuna kuna za . . .

REKORDAN INTERES ŽUPANIJSKIH POLJOPRIVREDNIKA ZA BESKAMATNE KREDITE PROLJETNE SJETVE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je imanje poljoprivrednika Steve Merca iz Nove Pisanice, jednog od korisnika županijske kreditne linije proljetne sjetve.

Posjet poljoprivredniku Stevi Mercu, jednom od korisnika kreditne linije proljetne sjetve
Riječ je o jednoj od najdugovječnijih mjera Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i jednoj od najuspješnijih u provođenju za kojom iz godine u godinu vlada iznimno velik interes naših poljoprivrednih proizvođača, a ove godine najveći ikada.

Do sada je, u nešto manje od dva mjeseca koliko je javni poziv otvoren, Bjelovarsko-bilogorska županija zaprimila 181 zahtjev za kreditiranje proljetne sjetve u iznosu od 30.5 milijuna kuna.

Od prošle godine, a kao dodatna pomoć našim poljoprivrednicima uslijed pandemije koronavirusa, Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe je preuzela plaćanje kompletne kamatne stope te su krediti za naše poljoprivrednike beskamatni. Također, rok za vraćanje kredita produžen je na godinu dana, a javni poziv za korištenje kreditne linije otvoren je do 7. svibnja.

Najbolji su to kreditni uvjeti u Hrvatskoj putem kojih se omogućava našim poljoprivrednicima da još povoljnije i lakše obave proljetnu sjetvu kukuruza, stočnog ječma, zobi, soje i šećerne repe, a od unazad tri godine kredit se može zatražiti i za presadnice povrća, dakle, povrtlarske kulture. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 5.000,00 kuna, dok je najviši iznos koji se može zatražiti 1.000.000,00 kuna.

Vrijednost županijske kreditne linije proljetne sjetve prepoznao je i naš domaćin, poljoprivrednik Stevo Merc iz Nove Pisanice koji je ove godine putem spomenute kreditne linije realizirao 50.000 kuna kredita pomoću kojih će lakše u proljetnu sjetvu.

Inače, poljoprivrednik Stevo Merc na svom imanju proizvodi kukuruz, ječam, zob i tritikal, a bavi se i uzgojem ovaca.

„Ova kreditna linija velika je pomoć i puno nam znači jer daje nam sigurnost da možemo uložiti u zemlju i kvalitetan repromaterijal te da sigurnije idemo u žetvu s dobrim prinosima. Imamo oko 300 komada ovaca, bavimo se proizvodnjom mlijeka. Prošle godine proizveli smo 45 000 litara mlijeka, a nadam se da će ove godine ta brojka biti i veća. Jedan sin je ostao na gospodarstvu, njemu smo otvorili OPG, on ima svoj dio gospodarstva, također se bavi uzgojem ovaca, radimo zajedno i obrađujemo oko 80 hektara zemlje na kojoj sijemo kukuruz, ječam, zob. Većina ide za stočnu hranu, a viškovi se prodaju“, rekao je Stevo Merc iz Nove Pisanice, jedan od korisnika kreditne linije proljetne sjetve.

Ove godine u kreditiranje proljetne sjetve uključen je i rekordan broj poslovnih banaka budući da je uz dosadašnje komercijalne banke, Privrednu banku, Erste & Steiermärkische banku, Zagrebačku banku, Podravsku banku, Hrvatsku poštansku banku u kreditiranje uključena i OTP banka.

Bjelovarsko-bilogorska županija poljoprivredna je županija, a u vrijeme korona krize, našim OPG-ovcima i svima koji se bave poljoprivredom u našoj županiji i Hrvatskoj potrebna je pomoć.

Bjelovarsko-bilogorska županija svojim poljoprivrednicima pomoć pruža, ne samo u vidu kreditiranja proljetne sjetve, nego i u obliku 15 drugih namjena bespovratnih potpora namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Treba istaknuti kako se po broju mjera i osiguranim sredstvima naša županija smjestila na sam vrh vezan uz bespovratne potpore, ne samo na području županije nego i šire.

„Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je natječaj vezan uz poljoprivredu s 15 mjera. Jedna mjera se posebno ističe, a to je kreditiranje proljetne sjetve. Prošla godina bila je rekordna kada je u pitanju ta mjera, ali ove godine će to očito biti nadmašeno. U tijeku korona krize Županija je u cijelosti preuzela na sebe trošak kamata i moram reći da već sada imamo 181 zahtjev u vrijednosti od gotovo 31 milijun kuna. To je ono što i želimo. Da poljoprivrednici u ono vrijeme koje je i najteže, a posebno ove godine, pa do ljeta, imaju mogućnost kroz ovu liniju nabaviti repromaterijal. To se pokazuje kao dobitna kombinacija za njih, ali i za sve nas. Naime, prinosi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zbog toga su puno bolji u odnosu na prosjek koji smo imali prije. S druge strane, poljoprivrednici mogu iskoristiti mogućnost da kada je cijena repromaterijala najniža, a to je na početku godine, kupe ono što im treba“, istaknuo je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad