5.3 milijuna bespovratnih kuna za . . .

PROJEKTOM „ZA ŽENE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE-FAZA II“ OSIGURAN POSAO ZA 61 ŽENU TE POMOĆ U KUĆI ZA 366 OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina, a od 2013. godine ponovnim dolaskom na čelo Županije župana Damira Bajsa posebna pažnja, briga i skrb posvećuje se upravo našim sugrađanima treće životne dobi.

Uz izdvajanja koja na godišnjoj razini iznose preko milijun kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz programa i projekata s ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljeničke populacije.

Nakon uspješno provedenog projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobren je i nastavak ovoga projekta pod nazivom „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“ za koji je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 5.3 milijuna kuna.

Riječ je o projektu putem kojeg će se zaposliti 61 žena koja će brinuti o 366 korisnika, najvećim dijelom osoba starije životne dobi te osoba s invaliditetom.

Svaka zaposlena žena brinut će o najmanje 6 korisnika koje će redovno obilaziti i pružati im svu potrebnu pomoć, bilo da se radi o obavljanju kućanskih poslova, nabavci lijekova, pomoći pri obavljanju osobne higijene ili pak održavanju domaćinstva te kuhanju obroka. Nikako ne treba zanemariti ni socijalni kontakt i razgovor koji su od iznimne važnosti.

Upravo pomoć u kući za brojne naše sugrađane treće životne dobi najkvalitetniji je način pružanja brige i skrbi budući da na taj način korisnici ostaju u svojim domovima, svojim sredinama i poznatom okruženju, a uz sebe imaju osobe koje im pomažu i s njima razgovaraju.

S druge strane, vrijednost projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“ očituje se i u tome što će se pružiti mogućnost zaposlenja ženama koje teže dolaze do radnog mjesta te će im se omogućiti i pohađanje edukacija kako bi povećale mogućnost za (samo)zapošljavanje.

Za projekt, za koji će uskoro biti raspisan natječaj za zapošljavanje žena, dobiven je maksimalan mogući iznos sredstava, 5.3 milijuna kuna, i ona su u potpunosti bespovratna. Provodit će se 18 mjeseci, od kojih će 12 mjeseci žene biti zaposlene, a ostatak vremena će pohađati edukacije kako bi povećale mogućnost za (samo) zapošljavanje.

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi brojne europske projekte, a dio njih odvija se u suradnji s ustanovama, Općinama i Gradovima. Upravo projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“ jedan je od takvih i obuhvaća 12 partnera.

Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Daruvar, Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje, Centar za socijalnu skrb Garešnica, Centar za socijalnu skrb Čazma.

Također, u projektu će kao partneri sudjelovati i sljedeće Općine i ustanove:

-Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo (10 žena, 60 korisnika),
– Centar za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac (8 žena, 48 korisnika),
– Općina Velika Pisanica (8 žena, 48 korisnika),
– Općina Berek (10 žena, 60 korisnika),
– Općina Ivanska (10 žena, 60 korisnika),
– Dom za starije osobe Bjelovar (15 žena, 90 korisnika – zaposlene žene će skrbiti o korisnicima na području Općine Dežanovac, Općine Nova Rača i Općine Velika Trnovitica).

„Već 13 godina Općina Veliko Trojstvo provodi projekte pomoći u kući. Zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu na provedbi ovih projekata. No, nije to jedini projekt gdje se susrećemo s našom Županijom kojoj zahvaljujem na vrlo uspješnoj suradnji“, rekao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

„U općini Ivanska bit će zaposleno 10 žena koje teže pronalaze posao. One će brinuti o 60 starijih i nemoćnih osoba, što će njima biti od velikog značaja. Zahvaljujem se Županiji i županu koji nam pomažu u svim projektima, pa tako i ovome“, istaknuo je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin.

„Iznimno sam ponosna što ćemo mi u sklopu projekta zaposliti 15 žena koje će na području općina Dežanovac, Nova Rača i Velika Trnovitica skrbiti o 90 starijih i nemoćnijih građana naše županije. Kontinuitet je ovo i proširenje skrbi Doma za starije osobe Bjelovar. Što duže starije osobe kojima je potrebna pomoć ostaju u svojim sredinama, bit će zdravije i sretnije. Zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je nositelj ovoga projekta“, rekla je na konferenciji za medije ravnateljica Doma za starije osobe Bjelovar Jasmina Radojčić.

Treba napomenuti i to kako će u sklopu projekta svaki mjesec korisnicima biti podijeljene i higijenske potrepštine te potrepštine za održavanje kućanstava u iznosu od 110 kuna.

Provedba projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“ nastavak je konstantne brige i skrbi Bjelovarsko-bilogorske županije o našim starijim i nemoćnijim sugrađanima, omogućavanje prijeko potrebne pomoći te samim time i poboljšanje kvalitete života.

„Bjelovarsko-bilogorska županija treća je po povlačenju sredstava Europske unije u Hrvatskoj. Moram naglasiti da to nikada ne bi mogli napraviti sami i uvijek moramo biti u partnerskim odnosima. Ovaj projekt dobar je uvod u 2021. godinu. Novi europski projekt iza kojega se krije činjenica da ljudima naše županije treba potpora i pomoć. Mi imamo ruralna i urbana područja u kojima ljudi treće životne dobi imaju potrebu, temeljem modernih okolnosti koje donose i odsustvo obitelji iz kraja u kojem su živjeli, da im se pomogne. Mi ćemo kroz partnerske odnose omogućiti da dobar dio županije dobije tu potporu. Skrb o našim sugrađanima mora biti naša konstantna briga i drago mi je da to radimo zajedno“, naglasio je župan Damir Bajs.

Nakon konferencije za medije župan Bajs prisustvovao je radnom sastanku o provedbi projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II“. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad