U BBŽ povećava se broj rođenih beba!

TRI GODINE ZA REDOM BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA IMA ROĐENO VIŠE BEBA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima posjetio je obitelj Jakopanec u Velikom Trojstvu koja je prvog dana Nove godine postala bogatija za novog člana malu Franku koja je rođena 1. siječnja u 23 sata i 37 minuta u Općoj bolnici Bjelovar, prvo dijete majke Tamare i oca Ivana.

Zbog mjera vezanih uz suzbijanje pandemije koronavirusa i nemogućnost ulaska u rodilište župan Bajs posjetio je obitelj Jakopanec danas u Velikom Trojstvu.

Tijekom posjeta obitelji Jakopanec župan Bajs uručio je mami malene Franke i rješenje Bjelovarsko-bilogorske županije kojim je utvrđeno pravo na naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 500 kuna te prigodne poklone za bebu.

„Porod je prošao u redu i odličan je osjećaj imati prvorođenu bebu u našoj županiji, a u Velikom Trojstvu imamo sve što je potrebno za podizanje obitelji“, rekla je mama Tamara Jakopanec zahvalivši županu Bajsu na uručenim poklonima.

„U našoj općini imamo školu, predškolski odgoj, produženi boravak za djecu, vrtić. Dobro smo i prometno povezani. U ovom trenutku na području općine imamo oko 120 djece vrtićke dobi. U našoj općini prvenstveno vodimo brigu o skupinama koje su najugroženije, a to su djeca i osobe treće životne dobi“, istaknuo je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić.

Bjelovarsko-bilogorska županija od 2008. godine u svrhu populacijske politike provodi mjeru naknada za svako novorođeno dijete u obitelji na području županije. Prošle 2020. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 943 zahtjeva za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo pola milijuna kuna.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija izdvaja prosječno oko pola milijuna kuna godišnje za naknade za novorođeno dijete. To je program koji traje već 12 godina za vrijeme kojih je za tu namjenu iz županijskog proračuna izdvojeno preko 6 milijuna kuna.

Ono što posebno veseli je činjenica da od 2017. godine prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku raste broj novorođenih beba na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako je 2017. godine rođeno 930 beba, 2018. godine 992 bebe, a 2019. godine 998 beba.

Ohrabrujući je to podatak kada govorimo o demografskoj slici županije, a Bjelovarsko-bilogorska županija provođenjem brojnih projekata stvara bolje uvjete i mjesto za život našim građanima.

„Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj se povećava broj rođenih beba. U zadnjih nekoliko godina, od 2017. do sada rast je gotovo 10 posto. To pokazuje da mladi ljudi vide ovu sredinu, naše općine i gradove te samu županiju kao mjesto za obitelj i svoj život. Brojke su ohrabrujuće i uvjeren sam da će tako biti i dalje. Mi nastojimo biti županija koja brine o mladima. Tu su investicije u školstvu, predškolski odgoj i mislim da je kroz Centre izvrsnosti, školstvo, ali kasnije ono što je najvažnije, posao i mogućnost zapošljavanja naša županija imala neke iznimno pozitivne trendove prije korone, a nadam se da će se ti trendovi nastaviti i dalje“, naglasio je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad