BBŽ OSIGURALA BESPLATAN ŠKOLSKI OBROK ZA SVE . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA OSIGURALA BESPLATAN ŠKOLSKI OBROK ZA SVE UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA KOJIMA JE TAKVA POMOĆ POTREBNA

Osim ulaganja u materijalne uvjete, obnove, dogradnje i izgradnje školskih objekata, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz drugih projekata kojima nastoji svojim učenicima osigurati standard koji zaslužuju.

Potpis ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru projekta Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva
Jedan od njih je i projekt „Školski obrok za sve- Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ u okviru kojega je bjelovarsko-bilogorski župan potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o europskom projektu koji se provodi od početka ove školske godine i vrijedan je 983 tisuće kuna. Time je osiguran besplatan školski obrok za 969 učenika slabijeg imovinskog statusa iz 21 osnovne škole na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Budući da je projektom dosegnut najviši iznos odobrenih sredstava, a učenika kojima je takva pomoć potrebna bilo je više no što je predviđeno projektom, Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je sredstva u iznosu od 500 tisuća kuna za 530 učenika.

Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija omogućila je da ukupno 1499 učenika slabijeg imovinskog statusa ima besplatan školski obrok u tekućoj školskoj godini.

Stav župana Damira Bajsa je da svaki učenik kojemu je potrebna pomoć u vidu osiguravanja školskog obroka tu pomoć mora i dobiti.

Značajna je to pomoć kako učenicima tako i njihovim roditeljima koja pridonosi i tome da svi učenici imaju jednake uvjete kako za samo školovanje, tako i za rast i razvoj.

„Već niz godina naši potrebiti učenici imaju besplatnu prehranu, a u našoj školi pravo na besplatnu prehranu ostvaruje 50 učenika. Da bi učenik ostvario to pravo mora zadovoljiti određene preduvjete. Neki od njih su socijalni status, dijete iz višečlane obitelji, dijete s teškoćama u razvoju. Moguće je i da dijete ne udovoljava uvjetima, a da mi kao Učiteljsko vijeće procijenimo da je dijete potrebito te stoga donosimo i takvu odluku tako da i to dijete našom procjenom dobiva besplatnu prehranu. Najvažnije je istaknuti da svi naši potrebiti učenici imaju besplatnu prehranu. Zahvaljujemo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i našem županu na financijskoj potpori vezano uz projekt besplatne prehrane“, istaknula je ravnateljica OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje Snježana Šeliš.

„Dobili smo maksimalan iznos europskih sredstava za županiju, ali to nije bilo dovoljno. Stoga će 983 tisuće kuna Europske unije biti utrošeno za 969 učenika koji će dobiti besplatan obrok. Međutim, moj stav koji smo provodili sve ove godine je da nijedno dijete za koje ravnateljstvo misli da treba dobiti školski obrok, u ovom slučaju u trošku Županije, neće biti izostavljeno. Stoga ćemo mi osigurati dodatnih pola milijuna kuna iz proračuna Županije kao i svake godine. Ulaganje u znanje ulaganje je u ljude, osobito u naše učenike, i uvjete koje imaju“, naglasio je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad