BBŽ, bez obzira na korona krizu – nije . . .

BBŽ, bez obzira na korona krizu – nije smanjivala sredstva za nacionalne manjine!

U Kulturnom centru Zajednice Albanaca, danas je, nakon sjednice Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko– bilogorske županije, na kojoj je prisustvovao i bjelovarsko–bilogorski župan Damir Bajs, održana je konferencija za medije.

Govorilo se o aktivnostima te planu i programu rada Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ-e u 2021. godini. Koordinaciju čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma. Odavno se zna da veliki broj nacionalnih manjina zapravo predstavlja jednu od posebnosti Bjelovarsko–bilogorske županije.

Aktivnosti Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ u ovoj godini podrazumijevaju obilježavanje značajnijih datuma, kontinuiran u cilju očuvanja jezika, pisma i kulture, zaštitu i brigu o pravima pripadnika nacionalnih manjina, informiranje pripadnika manjina o njihovim pravima, kao i održavanje šeste “Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko–bilogorske županije”.

Županijsku Koordinaciju vijeća predstavnika nacionalnih manjina čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske, srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko–bilogorske županije. Koordinacija aktivno sudjeluje na bjelovarsko–bilogorskom području te svojim aktivnostima i programima promiče očuvanje manjinskog identiteta, vrijednosti kulturne i tradicijske baštine nacionalnih manjina. Također, Bjelovarsko–bilogorska županija podržava i ostale programe i sudjeluje u njihovoj provedbi. Programi i projekti za cilj imaju unaprjeđenje kvalitete života pripadnika nacionalnih manjina, (poput dogradnje Češke osnovne škole J.A. Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca u vrijednosti 4,3 milijuna kuna).

Već stoljećima na našem području živi veliki broj nacionalnih manjina koje u skladnom suživotu s većinskim narodom promiču svoju kulturu, baštinu i tradiciju. Nacionalne manjine dio su povijesti i tradicije, ali i budućnosti Bjelovarsko – bilogorske županije, dok su njihova kultura, raznolikost i posebnost veliko bogatstvo županije. Ne treba zaboraviti kako je naša županija bila prva županija u Hrvatskoj koja je imala Vijeće nacionalnih manjina, a upravo je i to jedan od odličnih primjera dobre prakse kada je u pitanju suradnja nacionalnih manjina.

Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ: -Danas smo održali . . .

Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu: – . . . samo ukras demokracije

 

Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije: -Vrlo je bitno da svi budemo ono što jesmo!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad