BBŽ primjer dobre prakse u promicanju . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA PRIMJER DOBRE PRAKSE

U PROMICANJU VAŽNOSTI DOJENJA ZA DIJETE I MAJKU

Zamjenik bjelovarsko-bilogorskog župana Neven Alić sudjelovao je u video-konferenciji koju je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja organizirala dr.med. Marija Čatipović, predsjednica Koordinacijskog odbora za „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“

Svake godine u prvom tjednu kolovoza diljem svijeta obilježava se Međunarodni tjedan dojenja, kako bi se pokazala važnost i brojne prednosti dojenja za dijete i majku. Ovogodišnji Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza pod sloganom: „Podržimo dojenje za zdraviji svijet“.

Dojenje je za dijete važno kako iz zdravstvenih, tako i iz emotivnih razloga. Djeca majki dojilja rjeđe su bolesna, a potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke i maternice te osteoporoze.

Inače, 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko–bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja“. Riječ je o programu koji se provodi u suradnji s UNICEF-om, posebno prof. Josipom Grgurićem, koordinatorom za „Rodilišta-prijatelji djece“ i Ministarstvom zdravstva s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje.

Bjelovarsko-bilogorska županija bila je prva u Hrvatskoj koja je krenula s tim programom i primjer je dobre prakse u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, mr. sc. Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja“, u čemu su joj se pridružile i druge ustanove.

Tako se u našoj županiji provode mnoge aktivnosti putem kojih se promiče dojenje kroz edukacije, poboljšavanja uvjeta u rodilištima, izdavanjem promidžbenih materijala, osnivanjem grupa za potporu dojenja, uključena je i Narodna knjižnica Petar Preradović potičući čitanje, a velika pažnja pridaje se i mladima u srednjim školama.

Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, u suradnji s Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, uspješno provodi programe potpore za trudnice i majke. Tako su u cijeloj županiji organizirane grupe potpore dojenja, tečajevi za trudnice, ali i obilazak rodilišta, odnosno mama i beba.

Ljekarna Bjelovar također se može pohvaliti titulom „prijatelj dojenja“ budući da ima kutak za dojenje i prematanje djece, a organiziraju i edukativna predavanja.

Treba istaknuti kako je broj dojilja u 2013. godini u našoj županiji bio samo 20%, ali kroz ovaj veliki broj aktivnosti, sada je u našoj županiji broj dojilja koje doje do 6 mjeseci porastao na gotovo 60%.

„Kažu da bi se u svijetu moglo spasiti 820 tisuća dječjih života do 5 godina i 20 tisuća života majki jer djeca koja su dojena zaštićena su od alergija, respiratornih infekcija, proljeva pa čak i od težih bolesti kao što su leukemija, limfomi, dječja astma, alergije na koži, sve ovo što prati moderni svijet. Majke koje doje zaštićene su od raka dojke, visokog tlaka, visokih masnoća, u kasnijoj dobi žene osteoporoza se pojavljuje u manjem broju slučajeva. U Hrvatskoj je dvoje do troje djece do 2 mjeseca starosti isključivo dojeno, u dobi od 3 do 5 mjeseci oko 57 posto. Ono što želimo postići je isključivo dojenje do šest mjeseci koje bi trebalo biti oko 50 pa i 60 posto. Tu imamo pad na razini Hrvatske. Međutim, mi u županiji imamo čak do 60 posto u grupama majki koje pohađaju grupe za potporu dojenja ili koje su povezane na Facebooku u svojim grupama“, istaknula je dr.med. Marija Čatipović, predsjednica Koordinacijskog odbora „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“.

„Prvo dijete sam dojila dvije godine, a sada drugo dijete dojim mjesec dana. Važna mi je emocionalna povezanost, a kada me pogledaju te okice kada dojim, to je neopisiv osjećaj. Dojenje je iznimno važno i iz zdravstvenih razloga i za moje dijete i za mene, naravno“, rekla je Valentina Lazarević, patronažna sestra i majka dojilja.

„Bjelovarsko-bilogorska županija bila je prva županija u Hrvatskoj koja je postala prijatelj dojenja. Istaknuo bih da je broj dojilja u 2013. godini u našoj županiji iznosio svega 20 posto, a sada nakon brojnih provedenih aktivnosti možemo se pohvaliti da smo došli do 60 posto žena koje doje svoju djecu. Također, djeca majki dojilja rjeđe su bolesna, a potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke i raka maternice“, istaknuo je zamjenik župana Neven Alić. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad