Čestitke za 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

zastava      5. kolovoza –

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

i Dan hrvatskih branitelja

U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Premijer čestitao Dan pobjede i domovinske

zahvalnosti te poručio:

“Oluja je spriječila nebrojene nove žrtve i patnje”

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-cestitao-dan-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-te-porucio-oluja-je-sprijecila-nebrojene-nove-zrtve-i-patnje—615598.html

Predsjednik Vlade Milanović čestitao

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

i Dan hrvatskih branitelja

“Hrvatska ne slavi rat, nego slobodu i mir”, poručio je u utorak premijer Zoran Milanović, na svečanom prijemu koji je nakon vojnog mimohoda upriličen na platou Gradec, u povodu proslave 20. obljetnice VRO “Oluja” te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Cijeli govor predsjednika Vlade Milanovića:

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-milanovic-cestitao-dan-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-i-dan-hrvatskih-branitelja/17459

 

 

 

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad