. . . PROJEKT VRIJEDAN 4.3 MILIJUNA KUNA

 

 

ZAVRŠETAK DOGRADNJE ČEŠKE OSNOVNE ŠKOLE J.A.KOMENSKOG

I ČEŠKOG DJEČJEG VRTIĆA FERDE MRAVENCA U DARUVARU –

PROJEKT VRIJEDAN 4.3 MILIJUNA KUNA

Ravnateljica Češke osnovne škole J.A.Komenskog Daruvar Marija Valek i prokurist tvrtke Promont Commerce d.o.o Vlado Koči, uz prisustvo bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, potpisali su ugovor o završetku dogradnje Češke osnovne škole J.A.Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca.

Projekt kojeg sufinanciraju Vlada Republike Češke i Vlada Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija, a partneri su i Savez Čeha te Grad Daruvar, vrijedan je 4.3 milijuna kuna, a vrijednost dovršetka radova iznosi 1.9 milijuna kuna.

Realizacijom projekta osigurat će se novi prostori, a samim time i bolji uvjeti školovanja za 244 učenika koji pohađaju Češku osnovnu školu J.A.Komenskog i 160 djece iz Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca.

Podsjetimo, nakon što je projekt izvođenja radova kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave dobila tvrtka Projekt inženjering d.o.o., zbog nepoštivanja ugovornih obveza i kašnjenja s izvođenjem radova, Češka osnovna škola J.A.Komenskog raskinula je ugovor s navedenom tvrtkom i pokrenut je postupak javne nabave za novog izvođača radova.

Inače, izvođač, tvrtka Projekt inženjering d.o.o. je izveo 52 % radova, nakon toga je sačinjen zapisnik o primopredaji izvedenih radova te naplaćena bankovna garancija u iznosu od 331 000 kuna.

Kako bi radovi na dogradnji Češke osnovne škole J.A.Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar bili što prije završeni, ponovno je pokrenut postupak javne nabave, a za najpovoljnijeg ponuditelja izabrana je tvrtka Promont Commerce d.o.o

Dogradnja Češke osnovne škole J.A.Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca jedna je u nizu investicija kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija grad Daruvar pretvorila u veliko gradilište.

U energetsku obnovu će Područna škola Gornji Sređani ČOŠ J.A.Komenskog, a projektom energetske obnove obuhvaćene su i Područna škola Frankopanska, Matična škola Vladimira Nazora, strojarsko-prometni praktikumi Tehničke škole Daruvar, Područna škola Vladimira Nazora u Doljanima dok je Glazbena škola Brune Bjelinskog već energetski obnovljena.

Ukupan iznos ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo grada Daruvara iznosi više od 40 milijuna kuna.

„Ovaj projekt od iznimne je važnosti kako za školu tako i za vrtić jer ćemo dobiti nove prostore i za 250-ak učenika u školi i 160 djece u Češkom dječjem vrtiću Ferde Mravenca. S obzirom da je ovo drugo potpisivanje ugovora, veselim se što je izvođač s našeg područja i vjerujem da će i radovi biti izvršeni u dogovorenom roku. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nismo imali osigurana sredstva stoga još jednom želim zahvaliti svima onima koji su nam u tome pomogli, Uredu za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske posredstvom Saveza Čeha, Vladi Republike Češke i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom“, rekla je ravnateljica Češke osnovne škole J.A.Komenskog Marija Valek.

„Jako se veselimo što ćemo useliti u nove prostore koji su nam zaista neophodni jer nam u našem vrtiću nedostaje prostor za jednu skupinu. Međutim, na temelju upisa provedenih za pedagošku godinu 2020./2021. veliki broj roditelja se prijavio tako da završetkom radova predviđamo raditi u sedam odgojno-obrazovnih skupina, do sada smo imali šest. U ime svih roditelja i svih nas zaposlenih hvala svima koji su doprinijeli da se ovi radovi privedu kraju“, naglasila je ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Zdenka Kutil.

„U ime Školskog odbora Češke osnovne škole zahvaljujem se prvenstveno Županiji i gospodinu Bileku što su se angažirali na tome da se omogući dogradnja vrtića i škole jer ćemo time sigurno dobiti mogućnost da se naša djeca ugodnije osjećaju“, rekao je predstavnik Školskog odbora Ljudevit Havranek.

„Izuzetno mi je drago što krećemo prema završetku ovoga projekta koji će mnogo značiti ne samo za poboljšanje kvalitete rada nego i kvalitete odgoja i obrazovanja 400 djece koji pohađaju Češku osnovnu školu i Češki dječji vrtić. Veliko hvala Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Damirom Bajsom koji se otpočetka aktivno uključio u realizaciju ovog projekta i vjerujem da ćemo u kratkom periodu završiti taj projekt. Drago mi je što imamo izvođača s lokalne razine. Cilj nam je da mladi ljudi ostanu na području grada Daruvara i naših okolnih općina Bjelovarsko-bilogorske županije. Mogu reći da je to samo jedan od projekata s kojim nastavljamo dalje. Županija je pomogla u mnogim projektima koji se odnose na odgoj i obrazovanje“, naglasio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

„Bjelovarsko-bilogorska županija je županija s iznimno velikim brojem nacionalnih manjina. Mi smo jedna multikulturalna sredina, a ta multikulturalnost se upravo vidi u Daruvaru koji je jedan od najboljih primjera. Multikulturalnost se vidi i na ovom projektu, a cilj nam je da se polaznicima vrtića i škole te ljudima koji tamo rade osigura standard 21. stoljeća. Veseli me što će se dogradnja škole i vrtića privesti kraju. Uvijek je lijepo graditi škole i vrtiće, to je pokazatelj budućnosti za ovaj dio Hrvatske. Također, osigurat ćemo i sredstva za namještaj i opremanje škole i da naša škola krene u jednosmjenski rad koji svi očekujemo“, istaknuo je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad