BJELOVARSKI PARK DOBIO KLONA GUPČEVE LIPE

/BJELOVARSKI PARK DOBIO KLONA GUPČEVE LIPE/

Hrvatske šume d.o.o. UŠP Bjelovar i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar, uz podršku Grada Bjelovara te u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, inicirali su sadnju klona poznate Gupčeve lipe koja se nalazi pokraj mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i jedini je živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. U sadnji je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, kojemu se u akciji pridružio i voditelj Uprave šuma Podružnice Bjelovar Ivan Cug. Lipa je posađena u povodu Svjetskog dana šuma koji se obilježava 21. ožujka, ali i 10. godina od proglašenja Godine šuma.
Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić rekao je kako mu je drago da se od danas jedan djelić hrvatske povijesti nalazi u bjelovarskom parku. Događaju je prisustvovala i ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta Sanja Perić, gdje je Gupčeva lipa i klonirana, istaknuvši da je riječ o 488. klonu tog prirodnog spomenika kulture. Klonovi te lipe su, dodaje, iznimno traženi po cijeloj Hrvatskoj, a cilj svega je očuvanje važnih ekoloških i kulturnih znamenitosti. Ravnateljica Perić tom je prilikom zamjeniku gradonačelnika uručila Svjedodžbu o podrijetlu Gupčeve lipe zasađene u Bjelovaru. Bjelovarski ogranak Hrvatskog šumarskog društva novo će stablo označiti i natpisom na pločici kako bi se znalo o čemu je riječ, istaknula je njegova predsjednica Martina Pavičić. Inače, prava Gupčeva lipa visoka je oko 9 metara. Svojom starošću i dimenzijama te karakterističnim izgledom predstavlja prirodnu rijetkost. Značajna je kao povijesni spomenik, a 1957. proglašena je spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture.
#gradbjelovar #gupčevalipa #lipa #sadnja #stablo #hrvatskešume #hrvatskišumarskiinstitut #hrvatskošumarskodruštvo #bjelovarskipark #park #svjetskidanšuma #zelenilo #gradzaboljiživot #zajednozaboljibjelovar #zajednozaljepšibjelovar

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Bjelovara: -Jedan dio povijesti u Bjelovaru!

Ivan Cug, voditelj Uprave šuma Bjelovar: -Šumarska struka gospodari šumama na jedan potrajan i . . .

Sanja Perić, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta govori o akciji sađenja Gupčeve lipe

Sanja Perić uručila je Igoru Brajdiću CERTIFIKAT 488. klon Gupčeve lipe

488. klon Gupčeve lipe posađen u bjelovarskom parku!

Foto-raport:

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad