OSIGURANA SKRB ZA 240 STARIJIH I . . .

PROJEKTOM „ZA PENZIĆE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE“ OSIGURANA SKRB ZA 240 STARIJIH I NEMOĆNIH SUGRAĐANA I POSAO ZA 40 ŽENA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji svaki peti stanovnik ima iznad 65 godina, a od 2013. godine ponovnim dolaskom na čelo Županije župana Damira Bajsa posebna pažnja, briga i skrb posvećuje se upravo našim sugrađanima treće životne dobi.

Jedan u nizu programa namijenjenih poboljšanju kvalitete života umirovljeničke populacije nosi naziv “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” čiji je nositelj Matica umirovljenika BBŽ, a Bjelovarsko-bilogorska županija partner.

“Mi smo se kao udruga umirovljenika odvažili i odlučili pokrenuti ovaj projekt, uz pomoć županijske Razvojne agencije projekt smo aplicirali i na veliko zadovoljstvo prošli smo. Iznenadilo nas je, ali i rastužilo što smo jako brzo našli korisnike. U 15 dana našli smo 240 korisnika starije životne dobi kojima je pomoć bila potrebna. Galopirajućim tempom starimo, po podacima koji su nam dostupni svaki šesti stanovnik Lijepe naše je iznad 65 godina. Zato je ovakav projekt hvalevrijedan i dobrodošao korisnicima, ali i ciljanoj skupini žena koje smo zaposlili”, rekao je predsjednik Matice umirovljenika BBŽ Željko Held.

“Bjelovarsko-bilogorska županija do sada je imala niz programa koji su vezani uz pomoć u kući, a sada smo partner našoj Matici umirovljenika. S jedne strane, program se sastoji od pomoći onima koji su nezaposleni. Govorimo i o korisnicima, našim sugrađanima treće životne dobi koji se nalaze u situaciji da zbog okolnosti u kojima svi zajedno živimo, imaju obiteljski problem, a to je da su im članovi obitelji otišli živjeti negdje drugdje. Ova pomoć daje im sigurnost ostanka. Mislim da je to najbolji put. Ljudi vole ostati tamo gdje žive cijeli život, mi im kao zajednica moramo pomoći. Vjerujem da uz niz drugih programa, i županijskih koji su u tijeku, možemo skrbiti o velikom broju naših sugrađana koji trebaju ovakvu pomoć”, istaknuo je župan Damir Bajs.

Projekt je vrijedan gotovo 3,7 milijuna kuna, a putem njega potrebnu skrb i pomoć dobiva 240 starijih i nemoćnih osoba s područja grada Grubišnog Polja i općina Hercegovac, Veliki Grđevac, Nova Rača i Severin, a posao je dobilo 40 žena.

Jedna od njih je Mira Majdandžić koja pruža pomoć u kući bračnom paru Branki i Zdenku Dostal iz Grubišnog Polja koje je danas posjetio župan Bajs.

“Ova pomoć nam puno znači. Osobito ako sam ja izvan kuće, suprug ne ostaje sam. To mi je važno jer je njemu potrebna pomoć tijekom cijelog dana. Najvažnije je što gospođa koja nam pomaže razgovara sa suprugom i pruža mu svu potrebnu pomoć, kada ja nisam u kući”, rekla je gospođa Branka Dostal.

„Ovaj posao mi puno znači. Nakon što sam ostala bez posla prijavila sam se za gerontodomaćicu jer želim raditi, pomagati starijim ljudima. Lijepo mi je raditi s njima. Brinem o 6 korisnika. Gospodina Dostala obilazim dva puta tjedno, tako i ostale korisnike. Radimo osam sati dnevno, no ukoliko postoji potreba dolazimo i izvan radnog vremena. U svakoj prilici tu smo za njih. Pospremamo, kuhamo, obavljamo sve kućanske poslove. Svim korisnicima je drago što im dođemo jer upravo razgovor im je jako važan”, rekla je zaposlenica na projektu Mira Majdandžić.

Za projekt “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” danas je održana početna konferencija kojoj je prisustvovao i župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad