Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj županiji raste

ZBOG POVEĆANOG BROJA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM PRIPREMAJU SE NOVE MJERE ZA GRAD BJELOVAR, OB BJELOVAR MEĐU NAJOPREMLJENIJIMA U HRVATSKOJ SPREMNA ZA POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite BBŽ održana je konferencija za medije. Tom prilikom istaknuto je kako broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u našoj županiji raste, u prosjeku s 35 na 50 dnevno.

„Najveće žarište trenutno u našoj županiji je grad Bjelovar, iako se fokusirano ne može izdvojiti neka ustanova ili događaj gdje se zarazio veći broj ljudi. Ranije smo zbog slične situacije donijeli posebne mjere za općine Đulovac i Rovišće koje su urodile plodom. A sada će naša stručna skupina donijeti prijedlog epidemioloških mjera pojačanih za grad Bjelovar, naravno u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite grada Bjelovara. Moram napomenuti da nismo u eksponencijalnoj krivulji i bez kontrole, mi kontroliramo situaciju, no lokalna transmisija je prevelika“, rekla je dr.med Vesna Grgić, iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ i dodala kako je današnja brojka od 90 novozaraženih posljedica kašnjenja obrade rezultata testiranja zbog velikog broja uzoraka.

Na konferenciji za medije ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. Allouch Ali, dr.med. spec. kirurg, subspec. traumatologije i ortopedije, istaknuo je kako je OB Bjelovar na vrijeme bila spremna za pogoršanje situacije i osigurala potrebnu opremu.

„Zadnjih tjedan dana zagrebačke klinike ne primaju pacijente iz okolnih bolnica, ali naša bolnica ima potrebnu opremu i mi svoje pacijente zbrinjavamo u Bjelovaru. Imamo dovoljan broj respiratora, dovoljno opreme i dovoljan broj mjesta. Što se tiče nadolazećeg perioda radimo na tome da povećamo kapacitete tako da trenutno imamo sedamdesetak kreveta i nadam se da će kroz kratko vrijeme taj broj doći na 120-130 kreveta. Apeliramo na naše sugrađane da i oni pomognu nama i da se pridržavaju svih propisanih mjera, nose maske, ne okupljaju se u zatvorenom prostoru, održavaju higijenu ruku, prozračuju prostor. U OB Bjelovar trenutno su 4 pacijenta na respiratoru, a 26 pacijenata je na COVID odjelu“, naglasio je dr. Allouch.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji na konferenciji za medije govorio je i župan Damir Bajs te još jednom pozvao sugrađane na odgovorno ponašanje.

„Vjerujem da ćemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Bjelovara, a temeljem mjera koje će pripremiti naši epidemiolozi uspjeti riješiti ovu situaciju u Bjelovaru. Moramo biti odgovorni, ponašati se sukladno trenutnoj situaciji i provoditi sve mjere. OB Bjelovar ovoga trenutka ne može slati pacijente nigdje u Hrvatsku. Svi pacijenti liječe se isključivo na našem odjelu. Kada govorimo o lokalnim bolnicama, naša OB Bjelovar jedna je od najopremljenijih u Hrvatskoj. No, moram naglasiti da broj pacijenata počinje rasti i stoga molim naše sugrađane da pokušamo izbjeći talijanski scenarij da bolnice više ne mogu primati pacijente. Ovoga trenutka naš cilj je samo jedan, da korona u našoj županiji ne onemogući zdravstvenom sistemu da pruži odgovarajuću zaštitu i skrb. Sada to nije slučaj, ali vrijeme je za reakciju“, istaknuo je župan Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad