EUROPA U MALOM U BJELOVARU

/EUROPA U MALOM U BJELOVARU – OSAM PREDSTAVNIKA EUROPSKIH VELEPOSLANSTAVA STIGLO NA OTVORENJE IZLOŽBE “USKRS U EU”/
Oko 50 predmeta iz 27 zemalja, članica Europske unije, koji prikazuju različite običaje i tradiciju svake od tih država, od danas pa sve do 9. travnja mogu se vidjeti u Gradskom muzeju Bjelovar. Izložba “Uskrs u Europskoj uniji” otvorena je u prisustvu čak osam predstavnika veleposlanstava od koji je petero veleposlanika. Riječ je o slovačkom, švedskom, slovenskom, češkom, belgijskom, bugarskom, austrijskom i litvanskom veleposlanstvu, koja su, uz mnoga druga, ali brojne ustanove te pojedince, sudjelovala u stvaranju bjelovarske izložbe međunarodnoga karaktera. Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, a prisutnima u atriju Muzeja obratili su se i njegov ravnatelj Milan Pavlović te autorica izložbe, kustosica Marijana Dragičević. Gostima je tom prilikom predstavljena i naša najstarija pisanica iz 15. stoljeća pronađena na lokalitetu Gudovac-Gradina, a koja se čuva u bjelovarskom Muzeju. Prije svečanog otvorenja, veleposlanike i predstavnike veleposlanstava primio je gradonačelnik Dario Hrebak koji ih je potom proveo gradom i upoznao ih s povijesnim činjenicama, ali i brojnim gradskim projektima. Osim s parkom, koji je obnovljen nakon 30-ak godina, gradonačelnik se pohvalio i obnovom Doma kulture, budućeg suvremenog kazališta.
#gradbjelovar #gradskimuzejbjelovar #izložba #iskrsueuropskojuniji #uskrs #pisanice #običaji #Europskaunija #članiceeuropskeunije #veleposlanstva #veleposlanici #najstarijahrvatskapisanica #Gradzaboljiživot #zajdnozaljepšibjelovar #zajednozaboljibjelovar

Na pitanje Josefa Markusa Wuketicha, veleposlanika Austrije, o brojnosti nacionalnih manjina koje žive na području Bjelovarsko-bilogorske županije, gradonačelnik je odgovorio: 

. . . i na kraju je gradonačelnik završio riječima: -Svakako ću napomenuti da će u prostoru bivše sinagoge, nakon dužeg vremena, ponovno biti vraćena Davidova zvijezda!

Dario Hrebak odgovara na još jedno zanimljivo veleposlaničko pitanje:

Uvaženi dragi gosti, nakon prijema kod gradonačelnika, s predstavnicima Grada Bjelovara prošli su kroz park (koji će uskoro opet postati jedan od najljepših hrvatskih parkova), obišli budući hram kulture, prošli kroz centar u razgledavanju kulturno-povijesnih znamenitosti – sve do bjelovarskog Gradskog muzeja gdje ih je na glavnom ulazu dočekao glavom i bradom ravnatelj Milan Pavlović, akademski slikar.

Prof. Vedran Milić izvodi himnu Europske unije, Beethovenovu „Odu radosti”

Milan Pavlović, upoznaje predstavnike veleposlanstava s radom Gradskog muzeja Bjelovar

Marijana Dragičević, kustosica Gradskoga muzeja Bjelovar, govori o nastanku izložbe “Uskrs u Europskoj uniji

Izložbu “Uskrs u Europskoj uniji” otvorio je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika

Nakon virtuoza na klavijaturama, Vedrana Milića, završnu riječ o izložbi “Uskrs u EU” dala je Kristina Turković Lovrić

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad