Grad Bjelovar predstavio sustav Gradsko oko

 

Grad Bjelovar predstavio sustav Gradsko oko, 23. kolovoza 2017., mala vijećnica Grada Bjelovara

U sklopu osuvremenjivanja grada, odnosno kako bi Bjelovar postao „pametan grad“, Grad Bjelovar radi na mnogim projektima koji će omogućiti bolju komunikaciju građana s Gradskom upravom, a sve u cilju unaprjeđenja života u gradu.

Upravo u tom smislu osmišljen je i sustav Gradsko oko. Njega je u srijedu, 23. kolovoza 2017., predstavio gradonačelnik Dario Hrebak sa svojim suradnicima, a na konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici tvrtki koje su u projekt izravno uključene.

Gradsko oko je sustav za kreiranje, zaprimanje, prosljeđivanje i pregled prijava uočenih problema u domeni komunalnog sustava jedinice lokalne samouprave. Osmislila ga je tvrtka RI-ING iz Rijeke. Putem sustava zaprimanja prijava uočenih problema na terenu, poput rupa na kolniku, grafita, problema s rasvjetom ili potrganih klupa, registrirani korisnici mogu putem internetske aplikacije, mobilne Android aplikacije te mobilne internetske aplikacije poslati prijavu o problemima koje su uočili. Nadležni upravni odjel obrađuje zaprimljene prijave i prosljeđuje odgovornima koji ih rješavaju.
Jedinica lokalne samouprave određuje granice, odnosno djelokrug unutar kojih je moguće otkloniti uočene probleme.

Prijaviti problem moguće je samo nakon registracije. Gradsko oko je suvremen i učinkovit način prijave gradskih problema, ali i dobar način suradnje građana s Gradom kako bi zajedno radili na boljitku našega grada. Osim što će se sve rješavati brže i transparentnije, svi će posjetitelji tog servisa imati uvid u prijave, kao i ažurnost njihovog rješavanja. Prijava je vrlo jednostavna, u biti. Može biti opisna ili slikovna, što je vrlo lako napraviti putem današnjih mobilnih telefona, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako sustav funkcionira u praksi, prisutnima je pokazao gradski prometni redar Tomica Rakovčan, koji je napomenuo kako situacije poput parkiranja na neoznačenim površinama nisu u domeni Gradskoga oka i na takve prijave nije moguće reagirati. Prometne prekršaje prometni redari moraju sami zabilježiti, a Gradsko oko je u sustavu komunalnog redarstva.

Gradsko oko već koriste neke jedinice lokalne samouprave poput Grada Crikvenice i Grada Labina te Općine Kostrena, a Bjelovar je među prvima na kontinentu koji ima taj oblik komunikacije s građanima.

https://www.facebook.com/DarioHrebak/?fref=ts

Evo i osobno sam isao vidjeti kako funkcionira gradsko oko.Netko nam je prijavio ovaj most koji svakodnevno koriste mjestani Josina.Biti ce srusen i napraviti cemo novi do kraja jeseni.Ovo je preopasno da bi ljudi tuda prelazili.-navodi naš gradonačelnik na svojoj fb stranici

 

Galerija  fotografija iz arhive POST-a

 

 

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad