Građevinskom investicijskom boomu BBŽ pridružuje se i . . .

GRAĐEVINSKOM INVESTICIJSKOM BOOMU

BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

PRIDRUŽUJE SE I KOMPLETNA OBNOVA OŠ MIRKA PEREŠA KAPELA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je potpisivanju ugovora s izvođačem radova tvrtkom Jukić – DAM d.o.o. vezanog uz europski projekt energetske obnove Osnovne škole Mirka Pereša Kapela projekta vrijednog 2,4 milijuna kuna.

Time Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja građevinski investicijski boom kao najveći investitor u ovom dijelu Hrvatske s investicijama od pola milijarde kuna, a trenutno je u županiji aktivno dvadesetak gradilišta.

U njih ulazi i kompletna energetska obnova Osnovne škole Mirka Pereša Kapela koja podrazumijeva postavljanje vanjske ovojnice, izolaciju stropova, izolaciju podova, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje nove LED rasvjete, poboljšanje postojećeg sustava grijanja i druge potrebne radove.

Kada se obnova i završi Bjelovarsko-bilogorska županija uložit će dodatna sredstva u radove koji ne ulaze u energetsku obnovu poput bojanja zidova, novog namještaja i slično.

Značit će no to novi standard i uvjete školovanja prilagođene 21. stoljeću za učenike koji pohađaju školu u Kapeli njih 152 i tridesetak njihovih nastavnika i učitelja.

Bjelovarsko-bilogorska županija prije sedam godina bila je zadnja na ljestvici hrvatskih županija po povlačenju europskih sredstava, a sada je na trećem mjestu. Najveći dio projekata za koji je osigurano sufinanciranje europskim novcem ulaže se upravo u zdravstvo i školstvo. Samo u energetsku obnovu uključeno je 44 školska objekta u koja će se u konačnici uložiti 160 milijuna kuna.

Samim time ostvaruje se zacrtani cilj Bjelovarsko-bilogorske županije, a to je da do kraja ovog mandata 90 posto naših učenika ide u novoobnovljene škole – škole 21. stoljeća.

„Energetska obnova zgrade nam je zaista potrebna. Što se tiče financiranja, 1 milijun i 329 tisuća kuna smo dobili od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, 703 tisuće i 202 kune od Fonda za zaštitu okoliša, a preostalo je na nama i našem osnivaču. U iznos koji nam je odobren, osim navedenih radova uključeni su još i izrada glavnog projekta, stručni nadzor, vođenje projekta, usluge koordinatora tijekom zaštite na radu tijekom građenja, energetski pregledi, izvješće i energetski certifikat. Najviše se zahvaljujem našem županu i načelniku, koji nam itekako pomažu u radu i napretku te Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i Općini Kapela što ulažu u našu školu. To se zaista i vidi“, naglasila je Anamarija Tuškan ravnateljica OŠ Mirka Pereša Kapela.

„Zahvaljujemo se svima koji su svojim trudom i radom doveli do ovoga. Sav taj trud prvenstveno je za dobrobit naših učenika, koji će u novim i boljim uvjetima imati kvalitetnije obrazovanje“, rekao je predsjednik Školskog odbora OŠ Mirka Pereša Kapela, Božidar Altus.

„Ulaganje u školstvo i obrazovanje je ulaganje u budućnost. Mi imamo dosta iskustva u obnovi škola i firma smo koja je na ovom području, ali i šire, radila na puno škola i projekata, isključivo što se tiče energetske obnove“, naglasio je direktor tvrtke Jukić-DAM d.o.o., Danijel Jukić.

„Danas je Dan općine Kapela i ovo potpisivanje je dodatno uljepšalo današnji datum. Svi mi koji ovdje živimo znamo koliko je Osnovnoj školi Mirka Pereša Kapela bila potrebna obnova. Općina će i dalje biti na raspolaganju te će školi pomagati u svim aspektima. Mi nemamo preveliki proračun, no drago nam je se svake godine dogodi određena promjena na bolje. Izvođaču radova želim lijepo vrijeme i što manje problema vezanih uz COVID 19“, istaknuo je načelnik Općine Kapela, Danijel Kovačec.

„Ja vjerujem da ovo što danas radimo će doprinijeti jednom standardu koji mora biti jednak i svi imaju pravo na, primjerice, jednaki školski standard. Bjelovarsko-bilogorska županija je pri šest pol godina bila zadnja u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, a mi smo sada treći po apsolutnom povlačenju novca od bilo koje županije u Hrvatskoj. Moram reći da je to jedan napor koji smo svi zajedno napravili i jednim dijelom se odnosi i na školstvo. U tim euro projektima imamo najveći EU projekt u Hrvatskoj i najveći EU projekt u bilo kojoj županiji, a to je gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ali imamo i manje projekte. To mogu biti područne škole ili obnova naše Osnovne škole Mirka Pereša u Kapeli. Ja sam rekao da ćemo dati pozornost upravo na škole i očekujemo da školske godine 2021./2020. devedeset posto učenika bude u novoobnovljenim školama. Samo takvim ulaganjima se može napraviti promjena, jer mi radimo i najmanje škole, jer svako dijete ima pravo na jednaki standard, ili ovakve matične škole. Ulaganje u školstvo je ulaganje u budućnost. 2,4 milijuna kuna koji su predviđeni za ovaj projekt neće biti dovoljni i Županija će osigurati dopunska sredstva za sve ono što nije ušlo u energetsku obnovu poput bojanja zidova, rješavanje pitanja unutarnje stolarije ili pak novog namještaja. I tek ovakvim potezom moramo napraviti razliku“, istaknuo je župan Damir Bajs u Kapeli i najavio daljnja ulaganja u Osnovnu školu Kapela, točnije izgradnju nove školsko-sportske dvorane. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad