Igor Brajdić: Analiza gospodarstva u samoizolaciji

Igor Brajdić: Analiza gospodarstva u samoizolaciji

 

Unatoč koroni, brojke u bjelovarskom gospodarstvu bude optimizam!

 

U Bjelovaru plaće konstantno rastu u privatnom sektoru te je zaustavljen trend iseljavanja. Kao pomoć gospodarstvu nakon 20 godina potpuno je ukinuta stopa prireza. Već nekoliko godina građevinski sektor doživljava kontinuirani rast, a tome svakako doprinosi i činjenica kako se u Gradskoj upravi građevinske dozvole izdaju u rekordnom roku.

Iako je pandemija koronavirusa znatno utjecala na naše živote te se polako  privikavamo na sve propisane mjere, osim zdravstvene situacije važna je i ona ekonomska, a dosadašnji pokazatelji jasno pokazuju kako gospodarstvo Bjelovara nije pokleknulo i dobro se nosi s novonastalom situacijom. Tome su svakako pridonijele i mjere koje je već na samom početku korona krize poduzeo Grad Bjelovar, ali i HZZ preko mjera za očuvanje radnih mjesta. Napredak gospodarstva i mogućnost zapošljavanja najbolje se osjeti kroz potražnju za stambenim prostorom i stalnim rastom građevinskog sektora. Uzmemo li za primjer 2018. godinu kada su izdane 122 građevinske dozvole, dok je primjerice u 2019. godini izdano 130 dozvola. Pokazatelji za ovu godinu su i više nego optimistični jer je već u prvih šest mjeseci 2020. godine izdano 80 građevinskih dozvola. Gradska uprava svojim radom i brzinom rješavanja predmeta stoji na usluzi građanima i gospodarstvenicima, a Bjelovar sve više postaje business friendly grad. Posljednji u nizu primjera je građevinska dozvola koja je izdana samo u roku od 20 dana svjetski poznatome lancu restorana McDonalds koji je, primjerice, Bjelovar za gradnju odabrao puno prije Čakovca ili Koprivnice. Upravo brzina rješavanja dozvola i stalna suradnja Gradske uprave i investitora pokazuje kako je Bjelovar spreman i otvoren za nova ulaganja i investicije koje će zasigurno generirati otvaranje novih radnih mjesta.

Zadnjih nekoliko godina u Bjelovaru bilježi se stalni porast broja obrta i tvrtki. Prema podacima Udruženja obrtnika Bjelovar na području grada u 2019. godini bilo je aktivno 515 obrtnika, dok ih je danas aktivno 538. Rastu broja obrtnika i zadržavanju njihovog aktivnog rada u prilog zasigurno ide i prirezno rasterećenje jer je u Bjelovaru nakon 20 godina ukinut prirez te je on jedan od najvećih hrvatskih gradova s nultom stopom prireza. Prema podacima FINE, na području grada u 2019. g. poslovalo je 1096 poduzetnika koji su ostvarili ukupne prihode od 4,3 milijarde kuna, što je za 6,8 % više u odnosu na prethodnu 2018. godinu  No, znatno je porastao i broj izvoznika te ih je u 2019. godini bilo 129, odnosno za 19,4 % više u odnosu na 2018. godinu. Značajno je porastao i broj investitora na području Bjelovara i to čak za 16,4 %. Prema podacima HZZ – PU Bjelovar u 2019. godini za aktivne mjere samozapošljavanja odobrena su 153 zahtjeva, dok je do ožujka ove godine odobreno 25 zahtjeva.

Statistički pokazatelji o zaposlenosti, zaključno s 30. lipnjem 2020. godine, pokazuju kako je u Bjelovaru zaposleno 15.512 osoba (osiguranici mirovinskog osiguranja – podaci HZZ-a), što znači da je odnosu na 2019. g. zaposleno 312 osoba manje. Ukupno su u Bjelovaru nezaposlene 1393 osobe, što je za 1180 osoba manje u odnosu na razdoblje od prije pet godina. Prosječna stopa nezaposlenosti u Bjelovaru je 8,2 %, ona u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznosi 12,8 %,  dok je na području Republike Hrvatske 9,4 %. Upravo te brojke pokazuju kako je u Bjelovaru gospodarstvo stabilno i nudi puno više mogućnosti za zapošljavanje, ali i zadržavanje mladih ljudi u svojem gradu. To je vidljivo i iz toga što je gotovo zaustavljen trend odlazaka ljudi, ako promatramo aktivno stanovništvo. U proteklih godinu dana 90 osoba je manje radno aktivno u Bjelovaru, a dio njih je zasigurno otišao i u zasluženu mirovinu. Primjerice, u razdoblju 2016. – 2017. u Bjelovaru je 791 osoba manje radno aktivna. Prosječna mjesečna neto plaća kod pravnih osoba po zaposlenom u 2019. godini iznosi 4.730 kuna te je veća za 7,3 % u odnosu na prethodnu godinu.

Sve ove brojke nude optimizam i vjeru kako će gospodarstvo Bjelovara dobro izdržati neminovno nadolazeću krizu, ali i ubrzati ekonomski oporavak nakon njezina završetka. Vrijedi spomenuti kako poduzetnici u Gradu Bjelovaru imaju pouzdanog partnera te su za sve prijedloge, ideje i investicije, vrata za njih uvijek otvorena!

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad