RASPISAN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA ZA . . .

RASPISAN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA ZA IZGRADNJU

NOVE ZGRADE GLAZBENE ŠKOLE VATROSLAVA LISINSKOG U BJELOVARU

Bjelovarsko-bilogorska županija uskoro kreće u izgradnju nove zgrade glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru kao jedne od rijetkih novih glazbenih škola u Hrvatskoj vrijednu 26 milijuna kuna koja će se financirati županijskim sredstvima. Više o natječaju rečeno je na konferenciji za medije koja je održana na budućem gradilištu Glazbene škole.

Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač Glazbene škole u suradnji sa školom ishodila je svu potrebna dokumentaciju za gradnju, a sada je učinjen i posljednji korak uoči same gradnje, odnosno raspisan je natječaj za izvođača radova.

Tako će izabrani izvođač temeljem javnog natječaja graditi novu zgradu glazbene škole koja će se prostirati na 2 730 četvornih metara bruto površine, zgrada će se graditi na četiri kata, a nalazit će se na adresi Vlahe Paljetka 5, odnosno preko puta zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

U sklopu škole izgradit će se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje čime će se omogućiti novi moderan prostor za održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru.

Na 1. katu nove bjelovarske glazbene ljepotice bit će smještena velika koncertna dvorana s 2 ulaza, 3 učionice za teoretsku nastavu, manja dvorana za probe orkestra, backstage i učionica za udaraljke ili komorne sastave te sanitarije.

Na 2. katu zgrade bit će smještena galerija dvorane (režija), 3 učionice za teoretsku nastavu, učionica za probe zbora, 3 učionice za individualnu nastavu te sanitarije.

Na 3. katu zgrade bit će smještene 1 učionica za individualnu nastavu ili komorne sastave, 3 veće učionice za individualnu nastavu (klavir), 10 manjih učionica za individualnu nastavu te sanitarije.

Na 4. katu zgrade bit će smještena 1 učionica za individualnu nastavu ili komorne sastave, 3 veće učionice za individualnu nastavu (klavir), 10 manjih učionica za individualnu nastavu te sanitarije.

Treba spomenuti kako će u sklopu izgradnje biti uređen i okoliš zgrade te će se osigurati minimalno 27 parkirnih mjesta

Izgradnja nove zgrade glazbene škole značit će potpuno novi standard rada za 400-ak učenika i 50 zaposlenika i vanjskih suradnika te vrijedne glazbene obrazovne institucije i ne manje važno stvorit će se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave.

Učenici glazbene škole sada nastavu pohađaju na dvije lokacije, jednoj u školi u centru grada za njih malenom i neadekvatnom prostoru te u bivšem Đačkom domu u Bjelovaru. Izgradnjom nove škole uvjeti obrazovanja našim mladim glazbenicima drastično će se promijeniti na bolje i dobit će novu modernu glazbenu školu – školu 21. stoljeća.

Bjelovarsko-bilogorska županija druga je županija u Hrvatskoj po ulaganjima u školstvo i u punom je zamahu kada govorimo o energetskoj obnovi naših škola, točnije radi se o 44 europska projekata vrijedna 160 milijuna kuna. U realizaciji je i projekt regionalnog centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi u Bjelovaru, a tu je i niz drugih projekata putem kojih se uspješno koriste europska sredstva.

No, Europska unija ne financira gradnju novih škola stoga se Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila zbog potreba i višegodišnjih nastojanja izgraditi novu glazbenu školu u Bjelovaru i jedan je to od projekata koji Županija provodi na području grada Bjelovara gdje županijski projekti prelaze 350 milijuna kuna.

„Sedamdesetih godina prošlog stoljeća uočena je potreba za povećanjem prostora i dočekali smo da ćemo dobiti svoj novi prostor konačno u ovom novom dijelu grada koji je zaista prekrasan zelen, raznovrstan, a sigurna sam da će i našim glazbalima, našim glasovima, našim djelovanjem u ovom dijelu grada biti još ljepše živjeti i raditi. Svakako za sve ovo osim našeg župana i svih onih koji su pridonijeli da se mi počnemo graditi je i dugi niz godina i veliki broj generacija koje su prošle kroz našu Glazbenu školu i dakako da njih nije bilo i da nije bilo potrebe i nastavnika ne bismo mi danas bili ovdje i ne bi smo gradili. A kako kažu kada dobijemo novi prostor sigurno je da ćemo raditi još bolje i još više koliko se to može. Nadam se samo daj nam Bog zdravlja i da krenemo“, rekla je Sonja Štefanac, ravnateljica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar.

„Nakon dugo godina u Glazbenoj školi premalom prostoru Glazbene škole tek sad kad se nalazim na ovom mjestu osjećam da je to nešto stvarno i da je ta naša budućnost vrlo blizu. Gledajući nacrte očekivao sam puno i tada je sve to bilo kao kule u oblacima. Sad kad sam na mjestu gdje će ta škola stvarno biti i kad vidim da kreće osjećam da je to nešto stvarno što imam u ruci i što će uskoro biti. Veselimo se jako, jer u prostor u kojemu smo do sada radili bio je užasno premali za našu školu i nadam se da će sada biti to jedna promjena za dulje vrijeme“, rekao je Zlatko Subotičanec, dugogodišnji profesor u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

„Kada govorimo o gradu Bjelovaru onda ću reći da je jedna od znamenitosti grada i naša Glazbena škola Vatroslava Lisinskog. Škola je to koja ima sjajnu tradiciju i koja je producirala vrsne glazbenike svjetskog glasa i škola koja već sad ima 400 učenika i pedesetak ljudi koji rade u njoj. Ono što ovoj školi nedostaje je nova zgrada. Moram naglasiti da smo danas ovdje u tijeku raspisanog natječaja gradnje nove zgrade Glazbene škole, i da neovisno o tome što će to biti vjerojatno jedina nova škola koja se gradi u Hrvatskoj, obzirom na koranavirus i ekonomske posljedice koje su iz toga proizašle, Županija je osigurala sredstva. To je potreba za sve one koji ovdje uče i one koji predaju. Ja mislim da moramo napraviti jedan napor da se to riješi na pravi način. Zahvalio bi i Gradu Bjelovaru na darivanju ove parcele za gradnju škole, bivšem gradonačelniku gospodinu Korušecu koji je to tada vodio. Ono što je pred nama je uskoro i početak radova nakon završetka natječaja i izbora najboljeg ponuđača. Ova škola će biti iznad standarda, ona je tek treća nova glazbena škola koja se gradi u Hrvatskoj. Zbog čega je iznad standarda? Zato što mi očekujemo da ona bude na korist učenicima, profesorima, ljudima koji ovdje rade, ali i svima nama koji živimo u gradu Bjelovaru. Naime, ona je iznad standarda zato što ima niz sadržaja koji će promijeniti društveni život unutar naše sredine. To znači da ima koncertnu dvoranu, ima reprezentativni izgled i mi želi da to ne bude samo funkcionalna kvalitetna zgrada, nego da to bude najljepša zgrada i ljepotica koja će ukrasiti ovaj dio naše županije, grad Bjelovar i ja kao Bjelovarčanin ponosan sam na to“, naglasio je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad