Katarina

“U super ambijentu super atmosfera sa super uslugom Marka Bjelopere!”, zapisao je (gost pisac, boem) i to guščijim perom umočenim u plavu tintu koja se razlijevala na jednoj stranici knjige dojmova caffe bara, kavane Katarina.

Dugo kruži priča o Bjelovaru gradu s najviše kafića u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika (!?). Nedavno je otvoren još jedan, ovaj put poseban – na uglu ulica Bakačeve i Frana Krste Frankopana a u spomen hrvatskoj književnici, grofici Ani Katarini Zrinskoj (1625. – 1673.). Sve podsjeća na davne dane slavne hrvatske prošlosti…

Čak i mladi vlasnik Marko – kao vitez, vojni časnik poslužuje pićem razdragane mlade dame koje su prošli petak prisustvovale prvoj izložbi fotografija svoje prijateljice Katarine Rebić. Slučajno je (iako ništa nije slučajno!) da je prije pet godina napravila jednu fotku koja joj se svidjela i od onda uz bodrenje prijatelja fotografira dnevno sve, baš sve, kaže – svakodnevno! Uz zaustavljanje trenutka života digitalnim fotoaparatom još se bavi i crtanjem i zahvalna je svojoj profesorici Snježani Pašalić što joj je omogućila ovakvu javnu projekciju njenih prekrasnih uradaka. I tako je u kavani KATARINA svaki petak umjetnički svetak – od otvorenja za Dan žena s večeri poezije Nikoline Marinić gosti su uživali slušajući šansone Dražena Pavlića, prebiranje žica gitare Vedrana Jagodića, virtuoza na violini Matiju Vrabeca i da ne zaboravim nezaboravnu večer salse u izvođenju Plesnog kluba Bjelovar u koreografiji vrsnog instruktora plesa Željka Pavlekovića te organizaciju nekoliko zavičajnih susreta koji će se pamtiti još dugo, dugo.

Uz svakodnevnu ponudu svih vrsta toplih i hladnih bezalkoholnih i alkoholnih napitaka u vremenu od 8 do 23 sata možete pročitati sve dnevne i ine tiskovine. I najnoviji hit – kušanje desertnih vina i voćnih rakija regionalnih OPG-a. A uz pričanje političkih viceva, puštanje dobre glazbe i projekciju filmova – pušenje je, je dozvoljeno je! U više nego ugodnom ambijentu moguće je organizirati proslave rođendana i svih ostalih svečanosti sa i do četrdesetak osoba. Odjednom se stvorila gužva oko čovjeka koji običan komad papira pretvara u novčanicu od 20 kuna a potom u 20 eura. Skender, viknuo sam razdragano što ga ponovno vidim nakon trideset godina – kada je papir pretvarao u dinare, vodu u vino a vlastitu ženu Nenu pred tristotinjak ljudi prerezao sabljom na tri dijela a onda netom, čarolijom nekom, opet sastavio! Zamolio sam ga za jednu novčanicu s nulom više (kao one Sašine!) ali je odgovorio da radi na malo po malo – samo za svoje potrebe! Slavni iluzionist, naš sugrađanin, inače građanin svijeta, Skender Zogaj,  vadio je iz džepova i rukava nekoliko stotina trikova u obliku marama, loptica i štrikova. Šešir je zaboravio tako da smo ostali uskraćeni za par goluba i zeku Peku. Smije se Skender što vidimo i ono čega nema a on to sve uspješno izvodi i skriva od davne 1973. godine pa sve donedavno kada je umirovljen – ne kao političar već mađioničar! Još uvijek se drži tri sveta pravila: prije izvođenja VJEŽBATI, za vrijeme izvođenja PRIČATI, nakon izvođenja ŠUTJETI! Jedna dama u najboljim godinama zapitala je Skendera da li bi mogao povećati muškima onu stvar pa da slađi bude kvar! “Pa, do sad me to nitko nije tražio ali poradit ću na tome!”, obećao je, smijući se, veliki mađioničar. Stjepan Kos je dodao:

“To bi tek bila prava vještina, gotovo savršeno završena i vrlo, vrlo dohodovna!”

Preko 1000 inteligentno smišljenih trikova uz briljantno Skederovo izvođenje dobiju svoj pravi efekt. Jedan je od rijetkih koji izvodi točku okomitog lebdenja u zrak. Mario Šimek samo je zapitao: “Aa,… kako? Vesna Đunđek je prokomentirala: “Sve je bilo vrlo zanimljivo i nadasve zabavno!”.

Sve to, i još mnogo, mnogo više u caffe baru KATARINA, izdvojenom objektu tvrtke M-KONTAKT, koja je, između ostalog, registrirana kao turistička agencija s prenoćištem. U njihovoj organizaciji možete započeti dan u KATARINI (s najkvaltetnijom jutarnjom kavom!), doručkovati u Beču, popiti pivo poslije ručka u Pragu a onda popiti butelju izvrsnog crnog vina poslije večere u Parizu u zagrljaju svoje drage … – “život bez granica, uz promociju kulture (promicanje talenata) moguća je komunikacija sa cijelim svijetom”, kaže Snježana koja neodoljivo podsjeća na svoju slavnu pretkinju – groficu Katarinu. Mathias Claudius je zapisao: “Svijet je pozornica – dođeš, vidiš i odeš!”

I zato ne propustite povremeni odlazak u kavanu  KATARINA – da bi vidjeli i bili viđeni!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad