NA BARUTANU USKORO STIŽE . . .

Grad Bjelovar

 

NA BARUTANU USKORO STIŽE OBNOVLJENO VOZILO IZ KUSONJA

Ostaci oklopnog vozila TOP 1, s kojim su pripadnici A satnije Bjelovar i hrvatski policajci upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991., ustupljeni su Društvu za očuvanje hrvatske vojne tradicije te idu u obnovu, čulo se na konferenciji za novinare u bravarskom obrtu Ma-Pa Metali, gdje su predstavljeni ostaci koji čine podvozje i kupola improviziranog vozila branitelja.
Nakon obnove, vozilo će biti dostupno javnosti, odnosno izloženo na otvorenom prostoru Galerije “Barutana 1991.”, kako bi svjedočilo tragičnim, ali i slavnim vremenima hrvatske suvremene povijesti, rekao je Marin Sabolović, predsjednik Društva.
Verifikaciju nacrta za vozilo i nadzor nad izradom provodit će Stjepan Širac, koji je u Tvornici oklopa Prekopakra (TOP) sudjelovao u izradi izvornika, a obnavljat će se u bjelovarskom bravarskom obrtu MA-PA Metali.
Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako je Grad Bjelovar iz proračuna, a putem Javnog poziva, na koji se Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije javilo, osigurao sedam tisuća eura za obnovu vozila te smatra da je taj svjedok tragičnih događanja u Kusonjama itekako potreban Bjelovaru i budućim naraštajima jer je riječ o simbolu otpora, hrabrosti, junaštva i žrtve koju su naši branitelji podnijeli za slobodu.
Treba reći i da su, uz Grad, projekt obnove podržali i pripadnici A satnije, predstavnici županijske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, kao i Udruge obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.-93., Grad Pakrac te Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad