Nastavak izvrsne suradnje

SURADNJA BJELOVARSKO-BILOGORSKE I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i varaždinski župan Radimir Čačić održali su radni sastanak na kojemu su razgovarali o međusobnoj suradnji dviju Županija koja se prvenstveno temelji na projektima vezanim uz uspješno korištenje europskih sredstava.

Tema radnog sastanka dvojice župana bila je i međusobna suradnja temeljena na potpisanom Sporazumu o suradnji pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Ovog trenutka Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Međimurska županija zajednički surađuju na jednom europskom projektu, a riječ je o projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije“ vrijednom gotovo milijun kuna i koji se u stopostotnom iznosu financira europskim novcem.

Na konferenciji za medije nakon radnog sastanka župan Damir Bajs rekao je kako je na temelju suradnje između pet županija, Vladi dostavljen prijedlog da se iskoriste već ispitani model, odnosno model Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Stoga, pet županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske žele, također, iskoristiti europske poticaje za razvoj po uzoru na Slavoniju.

Iskoristiti propušteno!

– Na temelju tih sporazuma i suradnje, dali smo prijedlog Vladi da se priđe ka već ispitanim modelima, a to je program koji ide za Slavoniju i za kojeg mislim da je dobar te da ga treba podržati. Sad je moguće da se razvojnim Sporazumom Županije dogovore koji bi to projekti bili, a koje bi mogli aplicirati na EU fondove. Očekujemo da to bude prihvaćeno od Vlade kao okvir za financiranje onoga što je tamo navedeno. Razgovarali smo o novom proračunskom razdoblju Europske unije i o mogućnostima koje su možda propuštene da se sada iskoriste. To je stav i Zajednice županija da po uzoru na niz drugih država Europske unije da se dio sredstava alocira na županije. To znači da europska sredstva dođu i da možemo predlagati projekte i sredstva direktno usmjeravati na ono što mislimo da je najvažnije za stanovnike naših županija, rekao je župan Damir Bajs.

U najužoj špici Hrvatske

– Što se Hrvatske tiče, Projektu Slavonija svaka podrška, ali inzistiramo na tome da i sjever i sjeverozapad Hrvatske po istom konceptu nastavi djelovati u suradnji s hrvatskom Vladom prema europskim fondovima, napomenuo je župan Radimir Čačić koji se dotaknuo i drugih problema koji se europskih fondova tiču. Tako, na primjer, veliki problem predstavlja to što europske alokacije ne dopuštaju gradnju novih škola.
 – Što se energetske obnove tiče, to su projekti po kojima smo mi u najužoj špici Hrvatske vodeći kao Županije. Međutim, europske alokacije ne dopuštaju gradnju novih škola. Ukoliko idemo s programom transformacije višesmjenske nastave u istosmjensku nastavu – što je velika demografska mjera, škole u novom budžetu moraju biti u alokaciji. Mi moramo dobiti mogućnost da iz europskih fondova gradimo škole, naglasio je župan Radimir Čačić. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad