Za lakše postavljanje dijagnoza!

Novi OCT dijagnostički aparat na Oftamologiji

Za lakše postavljanje dijagnoza!

Na Oftamologiji Opće bolnice Bjelovar počeli pregledi s novim OCT dijagnostičkim aparatom, za koji je novac (250 000,00 kuna), sakupljen u humanitarnoj akciji tijekom Tjedna oftamologije. Ostatak novca osigurala je Uprava OB Bjelovar.

Dr.med. Davor Malčić, voditelj djelatnosti za oftamologiju Opće bolnice Bjelovar, izjavio je na pressici, između ostalog:

Radi se o uređaju za pretragu mrežnice očnog živca, odnosno dijelova oka koji su do sada bili nedostupni detaljnijem pregledu u našoj bolnici. Radi se o optičkoj koherentnoj tomografiji koja se do sada obavljala na klinikama. Međutim, sada je dostupna i kod nas! Uređaj će omogućiti lakše postavljanje dijagnoze (poput senilne makularne degeneracije ili promjena na očnom živcu vezanih za glaukom ili očni tlak). Do sada su naši pacijenti na takve pretrage morali putovati u Zagreb. S obzirom da se ipak većinom radi o starim i nemoćnim ljudima, mnogima od njih upravo zbog toga takve pretrage nisu bile dostupne. Sada pacijenti i medicinsko osoblje mogu odahnuti zbog novih mogućnosti dijagnoze i liječenja te se upravo zbog toga, (ali i lista čekanja u klinikama), očekuje i veći priljev pacijenata iz naše i okolnih županija.

Terezija Šlogar, (koja tri godine nakon operacije nije vidjela na lijevo oko), bila je prva pacjentica koju je dr.med. Davor Malčić, pregledao novim OCT aparatom.

– Pretraga nije neugodna samo mi je bilo malo naporno gledati u svjetlo. Prošla sam brojne pretrage ovdje u bolnici . . . I operaciju! Ali, doktori nikako nisu uspjeli ustanoviti što mi je s okom i zašto ne vidim! Ne znam kako je prošao današnji pregled, ali nadam se da će mi doktori sad moći pomoći!, izjavila je za portal POST Terezija Šlogar, s nadom da će nakon pregleda na novom uređaju, konačno saznati svoju pravu dijagnozu!

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad