Preko 90% cvijeća se uvozi!

U Bjelovaru održan prvi

dvodnevni Sajam cvijeća

 

FLORES

 

U organizaciji Hrvatske udruge poljoprivrednika, a u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i partnerima (Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom), u Bjelovaru je proteklog vikenda po prvi put održan dvodnevni Sajam cvijeća – FLORES koji je okupio preko četrdeset izlagača iz naše i susjednih županija.

Prvi Sajam cvijeća, oplemenjen grincajgom održan je u središnjem bjelovarskom parku (jednom od najljepših parkova Hrvatske) privukao je pozornost nekoliko tisuća ljudi iz šire regije.

Sajam je otvorila Marija Vučković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede i tom prilikom, između ostaloga, izjavila:

409 milijuna kuna projekata

-U ime Ministarstva poljoprivrede mogu reći da me raduje što sam danas ovdje i što imam priliku nazočiti prvom Sajmu cvijeća Flores u Bjelovaru. Istaknuti ću da, što se tiče aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, da je u BBŽ od 1. srpnja 2013. do danas, uloženo putem izravnih potpora preko milijun i sto tisuća kuna, a što se tiče programa ruralnog razvoja, odnosno pravih strukturnih potpora koji bi trebali mijenjati karakter našeg gospodarstva i naše poljoprivrede, u BBŽ ugovoreno 409 milijuna kuna projekata, a isplaćeno nešto više od 189 milijuna kuna. Veseli nas naglasiti da, što se tiče mjera koje se odnose na temeljne kvalitete života, poboljšanja društvene i kulturne infrastrukture ruralnog prostora, Bjelovarsko-bilogorska županija je na nedavnom natječaju za operaciju 7.4.1. imala najveći uspjeh u odnosu na sve ostale županije!


Što cjećari mogu i nude?

Kada govorimo o cvjećarima na području naše županije, županija je pokrovitelj niza manifestacija, pa tako i ovdje u Bjelovaru Sajmu cvijeća. Danas ono najljepše je veliki broj proizvođača koji su došli ovdje, a i veliki broj Bjelovarčana koji su došli vidjeti što naša županija i naši cvjećari, ali i cvjećari okolnih županija mogu i nude. A mogu i znaju puno! To se vidi po štandovima, po onome što je pred nama, a to je Sajam cvijeća i vjerujem da će mnogi iskoristiti ovu priliku i kupiti nešto za sebe, izjavio je na pressici ispred paviljona, župan Damir Bajs.

Preko 90% cvijeća se uvozi!

-Motivacija za pokretanjem jednog ovakvog sajma je svakako i činjenica da je BBŽ pri vrhu u proizvodnji cvijeća, a s druge strane u gradu Bjelovaru nije postojala ovakva manifestacija. Htjeli smo kroz ovaj sajam, ali i buduće koje ćemo imati kao sajmove hrvatskog sela na obali tokom ovog ljeta, pružiti priliku našim OPG-ima da prodaju direktno cvijeće hrvatskim građanima, a s druge strane da naše sugrađanke i sugrađani imaju priliku kupovati domaće cvijeće, a ne da ga moraju kupovati u trgovačkim centrima. Nažalost, preko 90% cvijeća se uvozi, a mi imamo kvalitetno domaće cvijeće koje još nije došlo do izražaja. U razgovoru s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom pokrećemo  brendiranje hrvatskog cvijeća po uzoru na med iz lijepe naše. To će značiti da će proizvođači hrvatskog cvijeća imati svoj brend čime će biti prepoznatljiviji na tržištu što će im omogućiti i povećanje prodaje, izjavio je prilikom otvaranja Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Podupiremo naše poljoprivrednike

Izuzetno mi je drago što mogu sve pozdraviti kao zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara išto se sajam cvijeća Flores održava upravo u Bjelovaru. Grad Bjelovar je partner ovom događanju, mi podupiremo naše poljoprivrednike i želimo napraviti muving u našem gradu Bjelovaru. Vidimo da je danas naš park kao i svaki put prekrasno uređen ali ovog puta još dodatnim sadržajem, cvijećem što je izmamilo ljude van u središnji gradski park i zbog toga mi je to jako drago, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika.

Na pitanje – Ima li Grad nekih posebnih potpora za cvjećare, zamjenik je odgovorio: –Potpora za cvjećare striktno nemamo ali cvjećari se mogu naći među poljoprivrednicima i među obrtnicima tako da sigurno neće biti zakinuti!

Foto-raport sa Sajma cvijeća:

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad