PRI KRAJU RADOVI NA ŠKOLI I DVORANI U . . .

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA NASTAVLJA USPJEŠAN NIZ OBNOVA ŠKOLA – PRI KRAJU RADOVI NA ŠKOLI I DVORANI U IVANSKOJ

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, u pratnji ravnateljice OŠ Ivanska Sunčice Đuričić-Kocijan i načelnika Općine Ivanska Željka Mavrina, obišao je radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Ivanska i pripadajuće školsko-sportske dvorane koji se približavaju kraju.

Riječ je o projektima vrijednim više od 8 milijuna kuna. Uz obnovu Osnovne škole Ivanska u našoj županiji završeno je ili je pri završetku ukupno 30-ak školskih objekata, a samim time 40% naših učenika ide u novoobnovljene školske zgrade.

Radovi na energetskoj obnovi školske zgrade podrazumijevali su ulaganje u izolaciju, zamjenu dotrajale vanjske stolarije kvalitetnom PVC stolarijom, postavljanje nove termo ovojnice, zamjenu neefikasnih rasvjetnih tijela LED tehnologijom, izgradnju rampe za svladavanje visinskih razlika, unapređenje sustava grijanja te adekvatno rješenje otpadnih voda.

S druge strane, energetska obnova školsko-sportske dvorane obuhvaća radove na zamjeni krova, izolaciji vanjskih zidova, zamjeni dotrajale metalne vanjske stolarije kvalitetnom PVC stolarijom, zamjeni neefikasnih rasvjetnih tijela rasvjetnim tijelima s LED tehnologijom, uvođenje plinskog infra grijanja te zamjena toplovodnog kotla kondenzacijskim kotlom.

Kada radovi energetske obnove na ovim objektima budu završeni Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će sredstva i za druge potrebne radove koji nisu uključeni u energetsku obnovu, a školu koja je građena pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, opremit će novim namještajem.

Sve to uvelike će utjecati i na kvalitetu nastave koja će se podignuti na višu razinu, a sto i šezdeset učenika te njihovi učitelji i nastavnici imat će puno bolje uvjete za rad. Treba spomenuti kako su učenici Osnovne škole Ivanska od početka ove školske godine nastavu pohađali u školama u Narti i Štefanju, a Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je dodatna sredstva za prijevoz tih učenika. Završetkom projekta, odnosno 19. studenog ove godine učenici se vraćaju u svoju školu i to novoobnovljenu od temelja do krova.

Treba istaknuti kako je Osnovna škola Ivanska jedna od 44 škole na području naše županije obuhvaćene europskim projektom energetske obnove u koje će ukupno biti uloženo 160 milijuna kuna, a završetkom njihovih obnova 90 posto učenika ići će u nove, modernizirane škole.

„Škola je obnovljena od temelja do krova. Dobili smo novo krovište, fasadu, zidove i podove u učionicama. U novom dijelu sada imamo četiri nove učionice, dva uredska prostora za pedagoga i defektologa, novi prostor za domara, arhivu, te prostor za učenike koji ne idu na izbornu nastavu. Što se tiče dvorane, obavljeni su radovi na grijanju, električnim instalacijama, a napravljena je i nova fasada“, rekla je Sunčica Đuričić Kocijan, ravnateljica OŠ Ivanska.

Naime, ulaganje u obrazovanje, djecu i znanje prioritet je Bjelovarsko-bilogorske županije. U prilog tome ide i činjenica da je Bjelovarsko-bilogorska županija druga Županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Europske unije vezano uz energetsku obnovu istih.

A novi standard u općini Ivanska dobili su i mališani dječjeg vrtića Ivančica, jer vrtić je kompletno obnovljen. Uloženo je 2 milijuna kuna i kompletno je obnovljena kuhinja, novi je namještaj u vrtiću, izmijenjena je stolarija, a uređeno je i novo dječje igralište te je postavljena nova ograda.

„Ovom obnovom je dovršen unutarnji prostor, što znači da je vrtić sada potpuno nov. Dobili smo novi namještaj, kuhinju, blagovaonicu i sanitarne čvorove. Ti segmenti nama omogućuju bolji rad, a djeci ugodniji i kvalitetniji boravak u vrtiću. Završetak radova je predviđen za kraj ovog mjeseca, no vjerojatno će dio koji se veže na sredstva EU biti gotov i ranije. To se odnosi na završetak ograde i terase. Ostatak sredstava nam je omogućila Općina Ivanska“, istaknula je Lidija Kenđel, ravnateljica vrtića.

Kako bi se dodatno pojačala sigurnost u prometu posebice za najmlađe u samom centru mjesta Ivanska uskoro će krenuti izgradnja novog kružnog toka. Projekt je to vrijedan 1,1 milijun kuna i trenutno je raspisan natječaj za izvođača radova.

„Sa Županijom imamo odličnu suradnju. Župan Bajs je uvijek uz nas i pomaže nam koliko god može i na tome zahvaljujem. Zbog bolje sigurnosti naših mještana, u planu su radovi na kružnom toku. Tu su i radovi na obnovi mjesne crkve. U Dječji vrtić Ivančica uloženo je oko dva milijuna kuna, od čega je milijun i pol iz fondova. Odrađeno je kompletno unutarnje uređenje, opremanje novim namještajem, a djeca su dobila i novo dječje igralište“, naglasio je načelnik Željko Mavrin.

„Bjelovarsko – bilogorska županija je druga u Hrvatskoj po ulaganju u školstvo. To znači da su ovo samo jedni objekti u nizu koji se ili obnavljaju ili izgrađuju. Temeljem ugovora, škola i dvorana će koštati oko osam milijuna kuna. Međutim, mi ćemo dati još milijun kuna kako bi se odradile i neke druge stvari koje ne mogu ući pod energetsku obnovu. Time će svi djelatnici i učenici napokon dobiti školski standard 21. stoljeća. Putem ovih projekata bit će omogućen i jednosmjenski rad koji do sada nije bio izvediv. Školsko – sportska dvorana će najviše koristiti učenicima, ali i onima koji žive na području Ivanske i koji se bave sportom. U suradnji sa Općinom Ivanska trenutno rješavamo pitanje kružnog toka i time će taj sigurnosni problem, nadam se, u cijelosti biti riješen. Osim podizanja odgojno – obrazovnih standarda na višu razinu, veseli me i nova vizura koju će općina završetkom svih radova dobiti”, zaključio je župan Damir Bajs. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad