Prije 24 godine otišao je najveći – Ayrton Senna

PRIJE točno 24 godine najveći vozač u povijesti Formule 1 Ayrton Senna poginuo je u 34. godini, zabivši se pri brzini od preko 300 km/h u zid, u zavoju Tamburello, na stazi “Enzo i Dino Ferrari” u Imoli. Iako je poginuo mlad, živio je ipak dovoljno dugo da postane jedan od najvećih vozača u povijesti. Odradio je 161 utrku, upisao 41. pobjedu i uzeo tri naslova prvaka. Bio je sjajan pilot velike karizme. Rođeni pobjednik, s posebnim trikom: “Nisam želio pobijediti u utrci, nego u životu”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samo dan ranije, na istoj stazi, na treningu poginuo je Austrijanac Roland Ratzenberger i te dvije tragedije, a posebno taj 1. svibanj 1994. godine, posve su izmijenili povijest Formule 1 i sporta općenito.

Legendarni Brazilac u karijeri se 39 puta našao na postolju. Triput je bio svjetski prvak, a ostao je zapamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši svih vremena – Kišni čovjek, zvali su ga.

Njemu u čast nazvane su i brojne prometnice i ulice od Brazila do Engleske. Njegova pobjeda iz Španjolske 1986. sa samo 14 tisućinki prednosti ispred Nigela Mansella (Williams-Honda) slovi kao treća najtješnja pobjeda u povijesti Formule.

Malo je poznati to da je u Senninu bolidu kobnog dana pronađena austrijska zastava koju je nakon utrke namjeravao podignuti Ratzenbergeru u čast. Prije utrke smrti, Senna je s kolegama iz F1 uspio isposlovati sigurnosne promjene u sportu.

 

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad