Rezultati provedene preventivno-represivne akcije povodom nadolazećih blagdana

Rezultati provedene preventivno-represivne akcije povodom nadolazećih blagdana

 Pred nama su blagdanski dani u kojima kroz operativnu akciju „Mir i dobro“ nastojimo građanima republike Hrvatske i svima koji se u njoj zateknu pružiti najviši mogući stupanj sigurnosti.

          Radi zadržavanja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa, na što je moguće višoj razini, u subotu 23. prosinca 2017. godine na području cijele Republike Hrvatske provedena je selektivna akcija nadzora vozača u smislu poštivanja propisa vezanih za alkohol, korištenje sigurnosnih pojasa i zaštitnih kaciga, korištenje mobitela, poštivanja ograničenja brzine, odnosno propisa čije kršenja uzrokuju najteža stradavanja.

          Vozači koji su biti zatečeni u prekršaju/ima, kažnjeni su sukladno zakonskim odredbama, a radilo se o svega 7 nesavjesnih vozača na području ove Policijske uprave od kojih je njih troje kažnjeno zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa dok je četvoro kažnjeno zbog ostalih prekršaja.

          Uzorni i savjesni vozači tj. oni vozači čije je ponašanje biti uzorno, odnosno u skladu s propisima, nagrađeni su prigodnim poklonom, a njih je bilo 73-oje, što je svakako za pohvaliti. Na području Grada Bjelovara sa njima su razgovarale osobe iz javnog života odnosno medijski eksponirane osobe kao što su Ognjen Vukovjević- bivši nogometni reprezentativac, Filip Ozobić – bivši nogometni reprezentativac, igrač NK „Gabala“ iz Azerbajdžana, Dario Čanađija – bivši nogometni reprezentativac, igrač NK “Olimpija“ iz Ljubljane, Andrea Čanađija- rukometna reprezentativka, igračica RK “Vardar“ iz Skopja, Matej Ćuk – novinar Bjelovarskog lista, Štefan Brajković – novinar portala “Zvono.eu“, Željko Dragašević – predsjednik koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara, Dinko Tandara – pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Dario Hrebak – gradonačelnik Grada Bjelovara, Ante Topalović – predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Mirjana Posavac – novinarka HRT-a, Tomislav Smrček- predsjednik udruge „Argonaut“ – pobjednici maratona lađa. 

          Na području Daruvaru sa savjesnim i uzornim vozačima su brazgovarali i nagradili Damir Lneniček – gradonačelnik grada Daruvara i Bruno Marić – nogometni sudac 1. HNL i pomoćnik upraviteljice Daruvarskih toplica. Ono što je važno istaknuti je da je u uzornoj vožnji zaustavljen i Djed Mraz  koji je posebno razveselio policijske službenike.

Podsjećamo!

          Budući da smo svjesni činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Stoga, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa odnosno:

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

– koriste zaštitnu kacigu,

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom

– biciklisti, budite propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti.

 

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad