Otkriven prvi antidepresiv (1957.)

Otkriven prvi antidepresiv (1957.)

Prvi moderni lijek protiv depresije postao je temelj za skupina psihofarmaka, odnosno lijekova koji se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Lijek imipramin razvijen je i proizveden u švicarskom koncernu Geigy, današnjem Novartisu. Na tržištu se pojavio 1958. godine.

Da je imipramin antidepresiv, otkrilo se slučajno. Psihijatar Rolan Kuhn primjenjivao ga je 1957. kod shizofreničara za smirivanje osjećaja, uzrokovanje ravnodušnosti i psihomotornog usporenja, ali imipraminom nije postigao željene reakcije. Međutim, primijetio je da su nestali simptomi depresije. Danas se imipramin upotrebljava kod svih vrsta depresija.

Imipramin djeluje tako što podiže koncentraciju neuroprijenosnika serotonina i noradrenalina u plazmi. Kod depresivnih pacijenata uočava se nedostatak tih prijenosnika. Imipramin poboljšava prijenos serotonina i tako smanjuje simptome depresije. Danas imipramin postoji i u generičkom obliku. Ovaj lijek ima i negativnih posljedica kao mutan vid, pospanost, žeđ, hipotonija, tahikardija, problemi sa srcem, probavni problemi, genetski poremećaji, rak dojke…

Piše: Marsela Alić

http://povijest.hr

Autor: admin

Podijeli ovaj članak
468 ad