Smrt zbog meningokokne sepse

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

Služba za epidemiologiju

43000 BJELOVAR, Matice hrvatske 15

WEB: www.zzjz-bj.htnet.hr

E-mail: uprava@zzjz-bjelovar.hr

Smrt zbog meningokokne sepse

Priopćenje za medije

Poštovani,

jutros smo obaviješteni od strane pedijatrije Opće bolnice Bjelovar o smrtnom ishodu kod jednog djeteta. Klinički se radi o sumnji na smrt zbog meningokokne sepse. Uzorak za hemokulturu pristigao je u mikrobiološku službu ovog zavoda jutros, tako da uzročnik još nije potvrđen, a biti će najkasnije za 5 dana. S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, inače učenice 5. razreda osnovne škole u Čazmi. Među bliskim kontaktima (obitelj i učenici istog razreda) nema oboljelih suspektnih na meningokoknu sepsu i meningitis, tako da su sve kontakt osobe u riziku obuhvaćene preventivnom terapijom.

S obzirom na brojne upite roditelja želim naglasiti da razloga za izostancima djece iz škole nema. Naime, kako je već rečeno, sve osobe u riziku su primile preventivnu terapiju, a kod ostalih rizik nije veći no što je to uobičajeno s obzirom da kliconoša meningokoka u pučanstvu uvijek ima u manjem ili većem postotku (oko 5%, ali i više). Također želim naglasiti da je djevojčica zadnji puta bila u školi prije tri dana, tako da je time i prošla najčešća inkubacija za teške oblike meningokokne bolesti.

S obzirom da je uvijek moguća pojava sekundarnih slučajeva oboljelih (zbog inkubacije koja može biti i do deset dana, ali i zbog uvijek prisutnog kliconoštva među zdravom populacijom), ukoliko bi unutar idućih deset dana netko od kontakata bliskih oboljeloj djevojčici razvio simptome visoke tjelesne temperature, sa teškim općim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a osobito osipom po trupu potrebno je odmah se javiti liječniku.

Srdačan pozdrav,

                                                                                                                                  Sanja Mitrović-Hamzić, dr.med

                                                                                                                                               spec. epidemiolog

Telefoni: Ravnatelj:tel. 043/247-201, fax: 247-204, Stručna služba: tel/fax: 247-200, Služba za higijenu i epidemiologiju tel: 247-210,

Služba za zdravstvenu ekologiju tel: 247-220, Služba za zdravstvenu statistiku tel. 247-250, Služba za mikrobiološko-serološku dijagnostiku tel. 247-230, Služba za školsku medicinu tel. 247-240, Centar za prevenciju ovisnosti tel. 247-244

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad