STANDARD 21. STOLJEĆA I ZA UČENIKE ŠKOLE U . . .

STANDARD 21. STOLJEĆA I ZA UČENIKE PODRUČNE ŠKOLE U KRALJEVCU

Kako se približava početak nove školske godine tako se završavaju radovi energetske obnove na nizu škola kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač. Riječ je o ukupno 12 školskih objekata koji će biti završeni pred ovu školsku godinu i u kojima će učenici novu školsku godinu pohađati u potpuno obnovljenim školama, a jedna od njih je i Područna škola u Kraljevcu.

Projekt energetske obnove Područne škole Kraljevac vrijedan je 830 tisuća kuna, no Bjelovarsko-bilogorska županija financirala je i dodatne radove koji nisu bili obuhvaćeni projektom u iznosu od 440 tisuća kuna tako da možemo reći da je u ovu školu uloženo 1,3 milijuna kuna europskih i županijskih sredstava.

U sklopu kompletne energetske obnove školske zgrade u Kraljevcu tako je napravljena nova vanjska ovojnica, izolacija stropa prema tavanu, izolacija podova, postavljena nova stolarija, rasvjeta i drugi potrebni radovi.

No, kako je školska zgrada sagrađena 1946. godine i na njoj do danas nisu rađeni značajni radovi bilo je potrebno izvršiti i radove koji ne ulaze u energetsku obnovu. To se odnosilo na preuređenje školskog stana koji se nalazi unutar školske zgrade čime je škola u Kraljevcu dobila jednu novu učionicu, blagovaonu te prostor za održavanje tjelesne i zdravstvene kulture.

Također, ovih dana treba doći i novi namještaj koji je, također, osigurala Bjelovarsko-bilogorska županija, pa slobodno možemo reći kako će 19 učenika te područne škole novu školsku godinu pohađani u obnovljenoj školi od temelja do krova.

„Ovdje se jako puno promijenilo. Do sada je ova škola imala jednu učionicu i radilo se u dvije smjene. Tu je bila mala kuhinja, jedan sanitarni čvor, a ovom obnovom dobili smo dvoranu za tjelesni, blagovaonu, tri sanitarna čvora, dvije učionice i jednosmjensku nastavu. Roditelji su zadovoljni, učitelji i učiteljice i učenici još sretniji“, rekla je ravnateljica OŠ Rovišće Blanka Klemić.

„Ovo je predivno što je napravljeno. Dobili smo na prostoru, sve je novo i ja sam oduševljena. Naravno da nije ni slično onim uvjetima u kojima smo radili do sada“, naglasila je učiteljica Mirjana Janković.

„Želim zahvaliti županu na razumijevanju, na odluci da se i ove manje škole obnavljaju na ovaj način kako bi djeca imala kvalitetne uvjete za normalno učenje i razvoj“, istaknuo je načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan.

Inače, ulaganja u školstvo na području Općine Rovišće penju se na preko 18 milijuna kuna, jer do sada je obnovljena područna škola u Predavcu, a u planu je i obnova Matične škole u Rovišću. Realizacijom tih projekata ostvaruje se cilj kompletno obnovljenih i opremljenih ne samo matičnih, već i područnih škola, i samim time našoj djeci, učenicima, učiteljima i nastavnicima omogućuju se uvjeti rada i školovanja primjerni vremenu u kojemu živimo – vremenu 21. stoljeća. Naime, već sada 40% naših učenika ide u obnovljene škole.

„Pred nama je nova školska godina koja je u sjeni koronavirusa i svih zahtjeva koji se trebaju ispuniti da bi naši učenici, ali i nastavnici i profesori bili sigurni u svojim školama. Značajna pomoć bit će nam činjenica da je Bjelovarsko-bilogorska županija treća u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, a druga po ulaganjima u školstvo. To znači da će 12 školskih objekata biti spremno za početak nove školske godine. Neke škole su dograđene, neke su energetski obnovljene, a neke će prijeći u jednu smjenu. Na taj način omogućit će se lakša raspodjela i poduzimanje svih potrebnih tehničkih stvari koje su preduvjeti sigurnosti u našim školama“, izjavio je župan Damir Bajs prilikom obilaska škole u Kraljevcu. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad