USKRS U IVANSKOJ


Uskrsno jaje zajednički otkrili

župan Damir Bajs i načelnik Josip Bartolčić

USKRS U IVANSKOJ

IDE ZEKO


Ide zeko hopa –cupa,
Za njim malo dijete lupa,
Malo dijete lupa – lupa,
Bježi zeko hopa –cupa.

Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je manifestaciji Uskrs u Ivanskoj u sklopu koje je u središtu općine Ivanska postavljeno veliko uskrsno jaje. Veliko, veliko uskrsno jaje koje sada krasi središte općine Ivanska djelo je grupe umjetnika naive iz susjedne Podravine. Otkrivanjem uskrsnog jajeta, kojeg su zajednički otkrili župan Damir Bajs i načelnik Ivanske Josip Bartolčić krenulo se s obilježavanjem uskrsnih blagdana u Ivanskoj uz prisustvo brojnih mještana. Tete s djecom, polaznicima dječjeg vrtića, priredili su prigodan program a predstavnici udruga organizirali izložbu uskrsnih radova i prefinih domaćih kolača (za prste oblizati!).


“Naša velika uskrsna pisanica . . .”
-Manifestacija je to koju smo uspjeli pomaknuti s mrtve točke gdje su naši mjesni odbori, udruga žena, udruga umirovljenika prepoznali kao mjesto gdje se njihov rad može prezentirati na jednom mjestu svim našim žiteljima da uživaju u proizvodima koje su vrijedne žene Paljevina i udruge umirovljenika i dječjeg vrtića napravili. To je nešto što je svakako za pohvalu i ja im se ovim putem i javno zahvaljujem jer su puno truda uložili da bi naša uskrsna manifestacija imala ovakav oblik kakav ima danas. Ono što posebno veseli da smo taj društveni život još za jednu stepenicu unaprijedili, da smo ga učinili sadržajnijim i kvalitetnijim! Naša velika uskrsna pisanica je stigla iz ruku majstora naive iz Molvi i okolnih naselja s obzirom da imamo jako dobru suradnju s Gradom Koprivnicom i njihovom Turističkom zajednicom. Prošle godine naručili smo pisanicu koju su samo za općinu Ivanska s motivima Ivanske i okolice oslikali majstori naive. Dosita vrhunski izgleda i biti će na ponos svim mještanima Ivanske, ali i čitave općine, rekao je Josip Bartolčić, načelnik Općine Ivanska nakon svečanog čina otkrivanja pisanice.


“Stare tradicije našeg kraja moraju se očuvati!”
-Stare tradicije našeg kraja moraju se očuvati. Mi imamo prekrasnu tradiciju vezanu uz Uskrs i uskrsne blagdane. I sada, na ovaj način, uz potporu umjetnika naive iz Podravine možemo imati uskrsno jaje ne samo na Uskrs, već i cijelu godinu. Meni je drago da se ovdje okupilo puno ljudi, da je to u centru općine Ivanska, i da kao što vidimo na štandovima mnoge udruge i mnogi mladi . . . Ali i stari su došli prikazali ono što rade. Postavljeno veliko uskrsno jaje je jedna suradnja u ovom dijelu Hrvatske i tradicije ukupnosti kontinenta i ono će nam sigurno dati jedan uskrsni ugođaj. Uskrs svima nama puno znači kao najveći kršćanski blagdan. Moram reći da i meni puno znači i ja sam imao priliku kao ministar turizma predvoditi hrvatsku delegaciju u Vatikanu na audijenciju kod Pape Benedikta 16. Mi smo tada poklonili nekoliko takvih uskrsnih oslikanih jajeta koji su sada postavljeni u Vatikanu. Papa je bio veseo što se to desilo, bio je dugo s nama i moram reći da je to bio i možda najljepši put koji sam imao kao ministar turizma, rekao je nakon svečanog čina otkrivanja pisanice u Ivanskoj, župan Damir Bajs, dipl. iur.

Doskakutao jedan zeko, pa mi nešto lijepo rek´o:
Danas sreću i veselje dijelim, pa Vam Sretan Uskrs želim!

Dok uskrsnje lomis jaje, neka mir tvojom dusom vlada,

nek ti Krist snage daje, da zlo dobro nikada ne nadvlada.

SRETAN USKRS!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad