Uvažene gošće iz Bugarske

POSJET ŽUPANICE BUGARSKE ŽUPANIJE GABROVO NEVENE PETKOVE I VELEPOSLANICE REPUBLIKE BUGARSKE U HRVATSKOJ NJ.E. GENKE GEORGIEVE BJELOVARSKO-BILOGORSKOJ ŽUPANIJI

U službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravile su županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova i veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Genka Georgieva.

Tom prilikom održan je radni sastanak s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom sa suradnicima te predstavnicima HGK-Županijske komore Bjelovar i Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Naše dvije županije imaju mnogo sličnosti, što nam otvara mogućnost gospodarske, ali i svake druge suradnje, posebice u području kulture i obrazovanja. Kroz EU fondove ćemo pokušati napraviti jedan zajednički iskorak. Županija Gabrovo je u Bugarskoj prva županija po povlačenju sredstava iz EU fondova, dok je naša u Hrvatskoj na trećem mjestu, stoga vidimo suradnju putem naših Regionalnih razvojnih agencija. Danas smo dogovorili online konferencije i sastanke koje će između sebe provesti naše Gospodarske komore i Razvojne agencije. Bez obzira na trenutnu situaciju vezanu za koronavirus, mi moramo i dalje nastaviti otvarati puteve za suradnju, posebice u novom proračunskom razdoblju Europske unije. U onome što slijedi posebno me zanima inovativni dio, u čemu je bugarska županija broj jedan u Bugarskoj. Dakle, fokusirat ćemo se na spajanje tehnološkog napretka i našeg gospodarstva, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Naša županija ima strateški položaj u centru Bugarske, koji po svojoj administrativnoj veličini uključuje ukupno četiri grada. Gabrovo nije teritorijalno veliko, no imamo vrlo jako gospodarstvo i industriju, odmah nakon dva naša velika grada, Sofije i Plovdiva. Često kažemo da je Gabrovo srce Bugarske, najviše zbog razvoja industrije, tehnologije, energetike, obrazovanja, ekonomije. Gabrovci su jako ponosni na svoju kulturu i povijest, ali su itekako usmjereni na budućnost. Napravili smo veliki napredak u području IT tehnologije, što će nam dati veliki vjetar u leđa za daljnji razvoj. Također, županija Gabrovo ima veliki potencijal za investicijska ulaganja. Kod nas mladi ljudi između 25 i 34 godine rade kao vrhunski tehnološki stručnjaci. U listopadu je Gabrovo dobilo vrijednu nagradu Europske komisije „Europski zeleni list“, zbog čega se moramo još više truditi pri razvoju ekologije. Vjerujem i nadam se da ćemo sa Bjelovarsko – bilogorskom županijom napraviti lijepu suradnju, na obostrano zadovoljstvo“, rekla je županica bugarske županije Gabrovo Nevena Petkova.

„Ovaj posjet je samo jedan u nizu posjeta koje Veleposlanstvo Bugarske provodi na području RH. Na taj način se bolje upoznajemo, razmatramo ideje vezane za suradnju i zajednički napredak na gospodarskom, kulturnom i obrazovnom planu. Mi smo uvjereni da će nam takav pristup pomoći za izlazak iz krize uzrokovane koronavirusom“, istaknula je, između ostalog, veleposlanica Republike Bugarske u RH Nj. E. Genka Georgieva.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad