Za bolnicu 70 milijuna iz EU!

Projekt gradnje nove zgrade

Opće bolnice Bjelovar prošao

je administrativnu provjeru!

Za bolnicu 70

milijuna iz EU!

Allouch Ali, dr. med. spec. kirurg, subspec. traumatologije i ortopedije, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar, prof. Bojana Hribljan, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana i univ.spec.oec. Mario Ferić, direktor Regionalne razvojne agencije BB-e, održali su press konferenciju na kojoj su nas izvijestili u kojoj je fazi prijava Opće bolnice Bjelovar na natječaje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti – OHBP i Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama – dnevne bolnice.

Povlačenja 70 milijuna kuna

Nakon što su obje prijave od Ministarstva zdravstva dobile suglasnost na projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice i povlačenja 70 milijuna kuna, prijave su predane Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje. Tako je Opća bolnica Bjelovar u SAFU dostavila svu potrebnu dokumentaciju, (među ostalim građevnu dozvolu te odluku Županijske skupštine iz srpnja 2017. godine), koja je donesena temeljem obvezujuće ponude banke za kreditiranje a kojom se jamči osiguranje sredstava u iznosu od preostalih 90 milijuna kuna.

Procijenjena vrijednost gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar iznosi 160 milijuna kuna, od čega OB Bjelovar ima mogućnost povući 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a preostalih 90 milijuna kuna će se osigurati kreditiranjem.
Obje su prijave u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje prošle I. fazu, odnosno administrativnu provjeru te se trenutno nalaze u II. fazi, odnosno provjeri prihvatljivosti projekta, aktivnosti i ocjenjivanje kvalitete te provjeri prihvatljivosti svih izdataka.

Podsjetnik

Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, dr Ali Allouch, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar i Mario Ferić, direktor RRA, održali su niz radnih sastanaka u Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, gdje je prezentirana potreba gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, (budući da je bolnica paviljonskog tipa i da zgrade datiraju iz 18., 19. i 20. stoljeća).

Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove zgrade, bolnica Bjelovar pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu, a koju građani naše županije, ali i šire, željno iščekuju.

Nova bolnica do 2021. godine
-Neupitan je značaj nove zgrade OB Bjelovar, baš kao i briga za naše građane, jer izgradnjom nove bolnice osigurali bi standard 21. stoljeća. Podsjetit ću vas da do 2021. namjeravamo izgraditi dnevnu bolnicu i OHBP, putem europskih fondova, gdje se nama nudi 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Županija mora iskoristi tu priliku i nema potrebe da čekamo, jer naši pacijenti su prisiljeni katkada tražiti pomoć van županije. SAFU nam je odobrila svu dokumentaciju, prošli smo prvu fazu i sada čekamo odluku za drugu fazu. Što se tiče zaduženja, ona su za Županiju prihvatljiva i moguća za otplatu, izjavila je prof. Bojana Hribljan, zamjenica župana.

Dobro obavljen posao

-Sve ide svojim tijekom i mi smo zadovoljni kako se stvari odvijaju. Više ne treba naglašavati zašto treba graditi Opću bolnicu Bjelovar, već samo da trebamo izvući sredstva. Za prvu fazu, SAFU nam je brzo dao pozitivan odgovor, napravili smo dobro svoj posao i nadamo se da će tako biti i sada. U stalnom smo kontaktu s agencijom, čak smo i pohvaljeni, jer oni su u nama prepoznali ozbiljne partnere. Nama je bitno da imamo čvrstu dokumentaciju, napomenuo je između ostalog, dr Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar. 

Sredstava ima dovoljno za sve bolnice!

-U ovom trenutku nema otvorenih pitanja da bismo brinuli hoće li II faza dobro završiti. Nas je SAFU nekoliko puta tražio pojašnjenja dokumentacije, ali ona su bila jednostavna. Rok za II fazu je 120 dana od dana prijave do donošenja preporuka Ministarstvu regionalnog razvoja, a od tada, odnosno od završetka II faze, počinje teći rok od 45 dana da se usuglase uvjeti samog ugovora nakon čega slijedi potpisivanje. Nama je ovaj projekt jako bitan i zbog toga održavamo tiskovnu, kako bismo otklonili sve eventualne nejasnoće. Mi smo pripremu napravili kvalitetno i ubrzo očekujemo i sastanak u SAFU kako bismo vidjeli treba li još što riješiti i kako bismo porazgovarali o II fazi. Što se tiče banke i kredita, mi smo sve dogovorili i kada sklopimo ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja automatski se aktivira načelo banke za zatvaranje financijske konstrukcije.“, pojasnio je situaciju oko bolnice Mario Ferić, direktor RRA-e te naglasio da sredstava ima dovoljno za sve bolnice.

Zahvaljujem hakeru što je maknuo fotke!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad