ZAOKRUŽENA FINANCIJSKA KONSTRUKCIJA ZA . . .

ZAOKRUŽENA FINANCIJSKA KONSTRUKCIJA ZA NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI OVOG DIJELA HRVATSKE – GRADNJU NOVE ZGRADE OPĆE BOLNICE BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. Ali Allouch održali su konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako je zaokružena financijska konstrukcija za izgradnju najvećeg projekta u povijesti javne namjene u gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i ovom dijelu Hrvatske – izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Konferencija za medije na temu zaokruženja financijske konstrukcije za gradnju nove zgrade OB Bjelovar
Riječ je o projektu vrijednom 272 milijuna kuna koji je u tijeku i čijom će realizacijom građani naše županije, ali i svi građani koji priliježu Općoj bolnici Bjelovar, njih oko 130 tisuća, dobiti novu modernu bolnicu – bolnicu 21. stoljeća.

Ovogodišnjim Proračunom Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i projekcijama županijskog Proračuna za 2021. godinu predviđen je iznos od ukupno 272 milijuna kuna za projekt izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Od tog iznosa 70 milijuna kuna osigurano je iz europskih sredstava, 4,5 milijuna kuna sredstva su državnog Proračuna i potpisan je kredit na 90 milijuna kuna.

No, s obzirom na razliku između projektantske procijenjene vrijednosti i u konačnici postignute cijene javnim natječajem za izvođača radova koja je bila veća za 107,5 milijuna kuna Opća bolnica Bjelovar zatražila je ponude banaka za kreditno zaduženje za preostalih 107,5 milijuna kuna.

Temeljem navedenog stigla je obvezujuća ponuda na 107,5 milijuna kuna i to zajednička ponuda tri banke: Privredne banke Zagreb, Zagrebačke Banke i Erste&Steiermärkische banke. Riječ je o kreditnoj ponudi s rokom otplate kredita na 15 godina uz fiksnu kamatu od 2 %.

Time je zaokružena ukupna financijska konstrukcija projekta izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar te će ista biti uključena u Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu i nadalje.

Sukladno s tim pred vijećnike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije doći će Odluka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Bjelovar za davanje prethodne suglasnosti ravnatelju Opće bolnice Bjelovar za potpisivanje ugovora o kreditu.

I time je u potpunosti zaokružena financijska konstrukcija gradnje nove zgrade bolnice na način da se njena gradnja financira sa:

1. 197,5 milijuna kuna sredstava preko otplate iz Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije,
2. 70 milijuna kuna sredstava Europske unije i
3. 4,5 milijuna kuna sredstava državnog Proračuna

(bbz.hr)

Damir Bajs: – . . . osporavani projekt od strane naše oporbe

koja nikada nije glasala za gradnju bolnice!

 

Prim. Ali Allouch, ravnatelj OB Bjelovar:

-Brzo ćemo biti svjedoci renesanse bjelovarskog zdravstva!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad