Koliko je 16. oranje bilo duboko oranje?

 

 

Koliko je 16. oranje

bilo duboko oranje?

 

16. NATJECANJE ORAČA I

8. NATJECANJE U ORANJU

KONJSKOM ZAPREGOM BBŽ-e

 

Zoran Piskač

predstavljati će

Hrvatsku u Keniji!

Na parceli u Velikoj Pisanici (pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije), održano je 16. natjecanje orača i 8. natjecanje u oranju konjskom zapregom. Ukupno se ove godine natjecalo samo 14 orača u tri discipline: oranju plugovima ravnjacima, premetnjacima, te konjskim zapregama. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija začetnik je ovakvog natjecanja u Republici Hrvatskoj. Natjecanje je otvorio čelni čovjek županije, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dipl.iur.

 Spretnost i visoka razina znanja u oranju

Natjecatelji su pokazali spretnost i visoku razinu znanja u oranju. Ocjenjivali su ih certificirani suci prema određenim kriterijima kako bi odabrali najbolje među njima. Kriteriji kod ocjenjivanja bili su : dubina oranja, pravac, čistoća brazde, naor, razor i nalijeganje brazde. Titule najboljih orača ponijeli su : Zoran Piskač (u kategoriji premetnjaka), Zoran Kosanović (u kategoriji ravnjaka) i Ivan Despetović (u kategoriji oranja konjskim zapregama). Posebno se staknula Ana Drobni kao jedina natjecateljica, kojoj je župan Damir Bajs uručio prekrasan buket.

Zoran Piskač, inače državni prvak u oranju, rekao je da se u oranju kao sportu uvijek nauči nešto novo.Na svjetskom natjecanju u Keniji, predstavljati će Hrvatsku, ali i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Glavni organizator i pokrovitelj natjecanja je Bjelovarsko-bilogorska županija uz pomoć Savjetodavne službe i Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača čiji je ujedno župan Damir Bajs i počasni predsjednik. Bjelovarsko-bilogorska županija je natjecanje u oranju pokrenula još1995. godine, a kojoj se u međuvremenu u Hrvatskoj pridružilo još sedamnaest županija i samim time ta sportska disciplina poprimila je maha i zauzela visoko mjesto na ljestvici kod dobrog dijela poljoprivrednika.

Naša prošlost, sadašnjost i budućnost!”

-Naša županija je poljoprivredna županija i to je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovo natjecanje mora dati ono što je najmodernije u oranju, ali oranjem s konjskom zapregom vraćamo se u prošlost, kako se nekad oralo s konjima. Drago mi je da iz naše županije dolazi i niz državnih prvaka. Oranje je vezano uz naš kraj i županiju, a ovim natjecanjem čuvamo našu tradiciju, ali i gledamo budućnost, rekao je župan Damir Bajs prilikom otvaranja natjecanja, te poželio svim pobjednicima da ponesu i titulu državnog prvaka.

Znak da sav trud nije bio uzalud!”

Mirko Kolić, predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača, izjavio je:

-Naš župan je jedini župan u Hrvatskoj koji je uvijek bio s nama, a nadam se da će to biti i dalje tako. Ovdje se uvijek radilo na zemlji i živjelo na zemlji i danas kada pogledam oračku ekipu, gledamo mladu ekipu što mi je izuzetno drago, jer kada smo počeli s ovim natjecanjem, nije bilo mladih ljudi. To je znak da sav trud nije bio uzalud!

Početkom rujna u Zagrebu biti će održano 15. državno natjecanje orača i 6. natjecanje u oranju konjima te su sad pred pobjednicima pripreme za ovo vrlo važno natjecanje.

Stotinjak fotki je preskočeno (eh, ta tehnika) Uskoro stižu!

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad