KOMPLETNE KRVNE PRETRAGE NA RAZINI . . .

KOMPLETNE KRVNE PRETRAGE NA RAZINI PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OD SADA DOSTUPNE GRAĐANIMA GRADA ČAZME U NJIHOVOM DOMU ZDRAVLJA

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima u pratnji ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubice Čaić obišao je medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja u Čazmi u koji je uloženo 730 tisuća kuna.

Dom zdravlja naše županije u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom dodatno je opremio medicinsko-biokemijski laboratorij u Čazmi s novom modernom dijagnostičkom opremom i to:
– novim biokemijskim uređajem vrijednim 388 tisuća kuna,
– novim hematološkim uređajem vrijednim 195 tisuća kuna,
– uređajem za proizvodnju čiste vode vrijednim 22 tisuće kuna,
– nadograđen je informatički sustav i kupljena je nova računala oprema investicija vrijedna 50 tisuća kuna,
– nabavljen je novi koagulometar vrijedan 24 tisuće kuna
– prostor je i dodatno preuređen u što je uloženo 52 tisuće kuna kako bi se mogla nova medicinska oprema ugraditi i pustiti u rad.

Za pacijente je to nova razina usluge, jer od sada pacijenti mogu obaviti sve krvne i urinarne pretrage na razini primarne zdravstvene zaštite u Čazmi i dobiti nalaze isti dan. Novim ulaganjem omogućilo se da se dnevno obradi 600 biokemijskih pretraga i 140 hematoloških pretraga. Znatno se povećala i brzina pri obavljanju pretraga, i ne manje važno, Čazmanci i građani naše županije koji priliježu tom Domu zdravlja dobili su bolju zdravstvenu zaštitu i mogućnost dodatnih pretraga koju do sada nisu imali u mjestu u kojemu žive.

„Riječ je o novoj, sofisticiranoj opremi kakvu imaju sve klinike i bolnice kako bi pacijenti koji gravitiraju ovom laboratoriju, a i šire, dobili brzo i što točniji dijagnostički nalaz kako bi doktor mogao reagirati i propisati im odgovarajuću terapiju. Nalaz se dobije brzo, na zadovoljstvo naših pacijenata i liječnika. Što se tiče biokemijskih pretraga, kompletno su opremljeni Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje“, rekla je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić.

„Nabavljen je biokemijski analizator i hematološki analizator. Uređaji su to koji prate trendove kao u ostalim dijelovima bolničkog sustava u državi i puno je lakše analizirati hematološke uzorke. Povećana je pouzdanost, točnost, brzina. Nalazi se mogu brže dobiti, a osim toga, u svako doba radnog vremena hitni uzorak se može poslati u ovaj laboratorij i na zahtjev liječnika, u najkraćem mogućem vremenu, dobit će rezultate“, naglasio je magistar Velimir Belčić.

Podsjetimo, putem europskog projekta „Za zdravlje BBŽ“ koji je završen početkom ove godine u čazmanski Dom zdravlja bilo je uloženo 2,5 milijuna kuna što europskih što županijskih sredstva, a Dom zdravlja je obnavljan i opremljen je, također, novom medicinsko-dijagnostičkom opremom.

Uz čazmanski Dom zdravlja istom raznom opreme opremaju se i medicinsko-biokemijski laboratoriji i u Garešnici i Grubišnom Polju te će samim time svi naši građani imati istu razinu zdravstvene zaštite u svojim domovima zdravlja. Treba napomenuti kako je to ulaganje od 2 milijuna kuna u medicinsko-biokemijske laboratorije u županijskim ispostavama domova zdravlja.

„U sklopu projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ predvidjeli smo ulaganja izvan Bjelovara, znači u Daruvar, Grubišno Polje, Garešnicu i Čazmu. Gotovo 12 milijuna kuna uloženo je u te domove zdravlja, a odlučili smo napraviti još jedan iskorak, a to je nabaviti onu tehniku i opremu koja nije bila predviđena tim projektom. Govorimo o mogućnosti, u ovom slučaju građana grada Čazme, ali i svih onih osiguranika koji priliježu ovom dijelu, a to je preko 12 tisuća osoba, da mogu najnovijom generacijom aparature, uz stručnu potporu zaposlenika, obaviti sve što im je potrebno u svom vlastitom gradu. Ono što je možda najvažnije u doba korone, nema putovanja, a ovime zaokružujemo projekt koji je započeo još prije 3 godine“, naglasio je župan Damir Bajs.

Dokaz je to da Bjelovarsko-bilogorska županija pored velikog izazova s kojim se suočava njen zdravstveni sustav vezano uz COVID 19, konstantno u isti i ulaže i to u svim dijelovima županije, a paralelno provodi i najveću investiciju u zdravstvu u Hrvatskoj u izgradnji – gradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.(bbz.hr)

 

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad