Lokalni i globalni spletkari

Lokalni i globalni spletkari

 

Piše: Ilija Pejić

 

U Bjelovaru (Narodna knjižnica „P. Preradović“) 21. svibnja 2018. gostovala su dva pisca iz susjedne Koprivnice, Marko Gregur i Darko Pero Pernjak.

 

Marko Gregur: Kak je zgorel presvetli Trombetassicz. Zagreb: Hena com, 2017.

 

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) dobro je znano ime novije hrvatske književnosti, posebice poslije romana Kak je zgorel presvetli Trombetassicz (Zagreb, 2017.). Put sazrijevanja u pamćenje priziva Lirsku grafomaniju (Zagreb, Ceres, 2011.) te dvije zbirke priča Peglica u prosincu (Koprivnica, DHK, 2012.) i Divan dan za Drinkopoly (Zagreb, Algoritam, 2014.).

U intervjuima za medije Gregur je u više navrata izjavio kako je bio zatečen recepcijom romana, napisanog k tome na kajkavskom jeziku jer čitatelje odvodi u 17. stoljeće, u vrijeme previranja, borbe za veću hrvatsku samostalnost u okvirima tadašnje monarhije. Povijesna tema, slike života u Koprivnici… sumnjam da bi zaokupile pažnju današnjih sve zahtjevnijih čitatelja. Gregur k tome i nije povjesničar pa bi rekonstrukcija svakodnevice bila veliki izazov za mladog pisca. Povijest je tek okvir da se ispriča priča predizbornih vrenja za novog sudca gradskog magistrata plemenite varoši Koprivnica. U izboru su dva kandidata, aktualni sudac Trombetassicz i njegov takmac sudac Trautmansdorf, bivši čelnik magistrata njemačke orijentacije. Pred čitateljem se tako u svoj svojoj naravi pokazuju i drugi članove vladajuće gradske vlasti, naivni i spletkama nevješti notar Paulus Aytich koji je pripovjedač i glavni lik, fiskus (odvjetnik) Nicolaus Natulia… Tko povlači sve konce, tko zapliće i raspliće ovu dramu,  nije teško dokučiti, odvjetnik Natulia koji pak ima jasne, razumije se probitačne ciljeve. Tako se nekoliko niti vješto upreda u napetu i dinamičnu radnju romana, povijesna (urota Zrinsko-frankopanska), politička (lokalni izbori), osobna (Ayticheve literarne ambicije, navodna prepiska s banom Petrom Zrinskim, ljubav s Jellom Szremecz…).

Što je dakle privuklo današnjeg čitatelja? Kajkavski jezik „istinska je zvijezda romana“ (M. Ivačić) i većina humornih pa i satiričnih scena zaodjenuta u ovo ruho djeluje uvjerljivo i situacijski spontano. Svakako, jezik je novina i čitatelji su je prihvatili. Za recepciju presudna  je ipak parodija aktualnosti, alegorija današnjice (javno-privatno partnerstvo, predizborna obećanja, populizam…), odnosno svevremenost politike i političara koji su spremni na nemoralne ustupke da bi se dokopali vlasti i što duže na tom pijedestalu ostali. Zanimljivo, višeslojno, slikovito i ekranično djelo. Pravi politički triler. Sve čestitke autoru.

 

Darko Pero Pernjak: American Bob. Koprivnica: Naklada Vošicki, 2017.

 

Peti po redu roman, a ukupno deseta knjiga proze Koprivničanca Darka P. Pernjaka American Bob privukla je veliku pozornost kulturne javnosti sudeći prema osvrtima i prikazima po časopisima i portalima, ali i po brojnim promocijama. Koliko je autorski odmak od dosadašnjih lokalno-povijesnih tema (Pozitivna nula, 2009.; Sve Mirkove procesije, 2012., Slamka spasa, 2011….), toliko je mnogoznačna metafora globalnog svijeta kao reality showa kojim vladaju nevidljivi centri moći. Roman s dvadesetak linkova na kraju jasno čitatelja upućuje kako se temelji na stvarnim događajima kao što su grčka bankarska kriza, pokušaj prevrata u Turskoj, slučaj E. Snowdena…

Glavni lik romana Bob uzima sudbinu u vlastite ruke, postaje poznati Bob Rušitelj u planetarno popularnom reality showu Demoliranje uživo. Njegov se american dream počinje ostvarivati. Kad se zasitio sirove snage i dobro obogatio, uviđa kako je kucnuo čas za nešto novo. Postaje Bob Graditelj. Graditelj čega? Putuje po svijetu po nalogu Kompanije, u Grčkoj kupuje javnu televiziju kako bi prestali izvoziti komunizam u obliku raznoraznih davanja za udruge socijalne države, Turskoj daruje enormne količine suzavca jer će im trebati za suzbijanje nemira, otkupljuje od Japanaca autorska prava za odiashi-bey (oblik mučenja)… Bob živi u stvarnom svijetu, ali na rubu sa čestima izletima u virtualno (virtualni junaka Lara Croft i Warcraft…). Njegovo odustajanje od daljnjih pothvata Kompanija će znati iskoristiti pretvarajući svoga vjernog vojnika u novo lice, gospodina koji uz whisky i cigare u društvu golfera troši bezbrižno vrijeme. No, to je paravan jer tihi, razumni i strpljivi gospodin u bijelom odijelu predsjednik je Odbora za očuvanje demokratskog poretka koji u Panami, u Second Lifeu, novima načinima i suptilnijim metodama diljem svijeta širi american dream. Bob podriva same temelje socijalne države, mijenja političku sliku svijeta, ali bez kamera, tiho i diskretno. Konačni susret s Grimmsijem, suradnikom iz Second Lifea za kojega je bio uvjeren da je muško, promijenit će i njegov život jer ljubav je moćnija od svih kompanija.

Kritika je već davno Pernjaka signirala kao „demistifikatora stvarnosti“ (Lj. Car-Matutinović) što najnoviji roman i pokazuje. American Bob je vrsno napisana knjiga koja se rijetko susreće, glasan prosvjed protiv američke supremacije, literarna politička satira vrijedna čitateljske pažnje pa ju s pravom preporučamo.

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad