„USPJEŠNE ROMKINJE U EUROPI“ 

U Bjelovaru otvorena izložba

i održana tribina

„USPJEŠNE

ROMKINJE

U EUROPI“ 

Povodom Dana obitelji,  na Studijskom odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru, održana je tribina pod nazivom „Uspješne Romkinje u Europi“. Organizacija događanja  rezultat je dugogodišnje suradnje knjižnice  s Udrugom Romski putovi – Romane droma i njenom predsjednicom Adaletom e Dinasi, koja je kroz prijašnje projekte  inicirala i postavljanje police romske literature u našoj knjižnici .

Govorilo se o onoj drugoj, manje poznatoj ili bolje rečeno, potpuno nepoznatoj, pozitivnoj i  uspješnoj strani romske populacije o kojoj se gotovo ništa ne govori u javnosti. Predavanje je održala sama Adaleta e Dinasi, predstavljana kao  sakupljačica romskog kulturnog blaga, što ona uistinu i je, ako se pogleda opus njenog dosadašnjeg rada za romsku zajednicu ili „moje Rome“ kako ona voli reći. Posjetitelji su na tribini pogledali dokumentarni film „Izbjegni moju sudbinu“, na temu prisilnih i ugovorenih dječjih brakova te film Jakova i Dominika Sedlara „Pravednica Romkinja“ o Hajriji Imeri-Mihaljić, jedinoj Romkinji čije je ime uklesano na Zidu časti u Vrtu pravednika Memorijalnog muzeja Yad Vashem u Jeruzalemu. Filmovi su pokrenuli val emocija među okupljenima od kojih je većina, dirnuta viđenim, brisala suze dok su poneki čak jasno komentirali pitanjem: „Zar tako čovjek može čovjeku?“ Večer punu emocija uljepšao je glazbeni sastav  Bahtale Rote-Sretni kotač, iz Novog Sada, izvođenjem na tradicijskim glazbalima Roma – žičanim instrumentima, romsku himnu „Gelem, Gelem“ te  druge najpoznatije romske skladbe. Učenici Medicinske škole i Gimnazije Bjelovar čitali su pjesme romskih autora koje su prigodno pripremili za program.

Uz tribinu, gđa. E Dinasi ujedno je predstavila i izložbu na istu temu koja je postavljena u knjižnici i može se razgledati do 2. lipnja. Izložba je to o uspješnim Romkinjama koje su se, usprkos strogoj tradicionalnoj sredini, uspjele izdignuti, ostvariti sebe i svoje snove te postati uzor svim Romkinjama, ali i pripadnicama većinske zajednice u nastojanju za ostvarenjem svojih životnih ciljeva. Na njoj se nalaze fotografije i životopisi mr. sc. književnosti Marije Aleksandrović (Srbija), prof. glazbe Bajse Arifovske (Republika Makedonija), književnice Luminite Cioabu (Rumunjska), dipl. pravnice Žakline Durmiš (Makedonija), nastavnice Natalije Ignac (Hrvatska), mr. sc. farmacije Nure Ismailovske (Hrvatska), ekonomistice Jelene Jovanović (Srbija), dr. sc. znanosti Lilyane Zhelnove Kovatcheve (Bugarska), kraljice romske glazbe Esme Redžepove (Makedonija), novinarke Mirditu Saliu (Makedonija) i književnice Bronislave Papuszu Wajs (Poljska).

Prisutnima se nakon predstavljanja izložbe prigodno obratio i ravnatelj knjižnice, gos. Marinko Iličić, zahvaljujući se na inicijativi za tribinu te ističući kako je gđa. Adaleta kao Romkinja, jedan od dugogodišnjih suradnika Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru, koja svojim radom i knjigama romskih autora (koje nesebično poklanja knjižnici) obogaćuje sadržaj i fundus literature knjižnice te je pozvao na daljnju suradnju, kao i sve ostale Rome i romske udruge čiji su predstavnici bili u publici.

Nakon tribine, svim prisutnima u svoje ime  i ispred Udruge Romski putevi, Gđa. Adaleta e Dinasi zahvalila  se prigodnim riječima kao i zbirkom pjesama „Roma pe droma (Romski putevi) romskog autora Rajka-Ranka Jovanovića koju je darovala  svima prisutnima. Neki su uzeli i po dvije knjige da bi drugu poklonili prijateljici ili prijatelju (ili, možda, za prodaju). Ha, teška su vremena!

                                                                                                              Slađana Đurđević

 

Foto – raport:

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad