U BBŽ 122 UGOVORA NA SNAZI

PRVE U HRVATSKOJ POTICAJNE MJERE ZA OSTANAK I PRIVLAČENJE LIJEČNIKA I ZDRAVSTVENOG OSOBLJA DALE REZULTATE –

U BBŽ 122 UGOVORA NA SNAZI

U vrijeme pandemije koronavirusa najbolje je došla do izražaja činjenica koliko je važan zdravstveni sustav, ali ne samo infrastruktura poput zgrada i opreme, već i ljudi koji rade u zdravstvu.

Da bi zdravstveni sustav bio učinkovit i spreman odgovoriti na izazove koji se stavljaju pred njega potrebna su konstantna i sveobuhvatna ulaganja, a upravo to Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa svojim zdravstvenim ustanovama čini već godina.

Jedan od programa kojeg je Bjelovarsko-bilogorska županija kao prva županija u Hrvatskoj uvela su trajne mjere za zadržavanje postojećih, ali i privlačenje novih liječnika za rad u zdravstvenim ustanovama na području županije.

Riječ je o mjerama sufinanciranja troškova stanovanja, sufinanciranja kamata na stambene kredite te sufinanciranja troškova stručnog usavršavanja putem kojih korisnik može ostvariti do 20 tisuća kuna godišnje.

„Bjelovarsko-bilogorska županija je županija s najvećim investicijama u zdravstvu u Republici Hrvatskoj. Kroz europske projekte uspjeli smo riješiti pitanje obnove naših ambulanti opće medicine, upravo je završila energetska obnova stomatologije i niza odjela Opće bolnice Bjelovar, a u tijeku je gradnja najvećeg objekta u Hrvatskoj koji se tiče zdravstva i najvećeg objekta u povijesti Bjelovara, a to je nova zgrada Opće bolnice Bjelovar. Međutim, uz sve te investicije nismo zaboravili ono što je najvažnije, a to su ljudi. Mi smo jedina županija koja ima otvoren javni poziv kako liječnicima tako i medicinskom osoblju, koji je trajno na snazi, a kojim se šalje poruka našim liječnicima i medicinskom osoblju- vi ste nam bitni“, istaknuo je župan Damir Bajs.

Da su te mjere pogođene pokazuju i rezultati, jer do sada je potpisano 122 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem od kojih je novih 6 potpisano danas. Ukupno do sada je iz županijskog proračuna za te mjere izdvojeno 1,8 milijuna kuna sredstava.

„Ovaj hvalevrijedan projekt dao je izvrsne rezultate, a do sada smo uspjeli zaposliti tridesetak specijalista, specijalizanata sekundaraca, jednog magistra kliničke farmakologije i tri magistra biokemije. U odnosu na druge ustanove, minimalan je i odlazak liječnika iz naše bolnice. Do sada je pedesetak naših zaposlenika iskoristilo ovu subvenciju, manji broj za podstanarstvo, a veći za otplatu kamate stambenog kredita. To u prijevodu znači da je veliki broj njih odlučio živjeti u našoj županiji. Zahvaljujem županu i njegovim suradnicima što prepoznaju bitne potrebe bjelovarskog zdravstva i na taj način osiguravaju kontinuitet zdravstvene zaštite i visokokvalitetne zdravstvene usluge našim sugrađanima“, naglasio je između ostalog ravnatelj Opće bolnice Bjelovar prim. Allouch Ali, dr.med. spec. kirurg, subspec. traumatologije i ortopedije.

Da su mjere dale rezultate potvrđuje i činjenica da se dio liječnika odlučio doći raditi u našu županiju, a ne negdje drugdje čemu svjedoče u naše dvije najveće zdravstvene ustanove u Općoj bolnici Bjelovar i Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.

„Želim se zahvaliti našem županu Damiru Bajsu i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što nam je omogućeno da se prijavimo na ove subvencije. One su nam od izuzetno velikog značaja i puno će nam pomoći prvenstveno u nadoknadi naših materijalnih troškova, a da ni ne kažem koliko će nas motivirati da budemo što bolji zdravstveni stručnjaci“, izjavio je potpisnik ugovora dr.sc. Želimir Bertić iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

„Ovim putem bih se želio zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na ovoj mogućnosti i inicijativi. Meni kao mladom liječniku i nekome tko je novi u zdravstvu ovo jako puno znači, najviše u financijskom smislu. Mislim da je ovo idealna prilika i za druge mlade liječnike da potraže ovdje priliku za posao, a kasnije i za ostanak i život u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, naglasio je potpisnik ugovora dr.med. Bojan Đurkas iz Opće bolnice Bjelovar.

Naime, investiranje u ljude je najbolje investiranje, a ovo vrijeme pokazuje koliko je važno bilo biti pravovremen i osigurati cjelovitost zdravstvenog sustava za sve nas. Ne treba zaboraviti kako se trenutno u našoj županiji gradi nova zgrada Opće bolnice Bjelovar trenutno najveća investicija u izgradnji u zdravstvu u Hrvatskoj, završena j i energetska obnova bolnice, a konstantna su ulaganja i u primarnu zdravstvenu zaštitu. (bbz.hr)

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad