USKORO ZAVRŠEN VODOOPSKRBNI SUSTAV ŽUPANIJE

Pokretanje EU projekata vodoopskrbe BBŽ-e

USKORO ZAVRŠEN

VODOOPSKRBNI

SUSTAV ŽUPANIJE

Razvijalo se i ulagalo povećanim naporima i to je rezultiralo pokrivenošću županije vodoopskrbom na 60%, što znači da smo kroz dva desetljeća vodoopskrbu povećali za tri i pol puta.

Na poziv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa u radnom posjetu županiji boravio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Bila je to prilika da se dogovore daljnji koraci vezani uz izgradnju sustava vodoopskrbe na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prije dvadesetak godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na 17% izgradnje vodovodne mreže na svom području. Projekt daljnje izgradnje vodoopskrbe na sebe je tada preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija i napravila niz aktivnosti kako bi se ta slika promijenila.

U međuvremenu, spomenute aktivnosti dovele su do izgradnje glavnog vodoopskrbnog cjevovoda, izgradnje vodospreme Banov stol i povezivanja vodovodnom mrežom gradova Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje i Čazme. Sustavno na to nadovezivale su se i sekundarne vodovodne mreže i danas možemo reći kako Bjelovarsko-bilogorska županija i BB vode u svom vlasništvu imaju preko 160 milijuna kuna vrijednosti nekretnina vodovodnog sustava.

Razvijalo se i ulagalo povećanim naporima i to je rezultiralo pokrivenošću županije vodoopskrbom na 60%, što znači da smo kroz dva desetljeća vodoopskrbu povećali za tri i pol puta.

No, unatoč tomu još uvijek zaostajemo za prosjekom Republike Hrvatske kada govorimo o vodoopskrbi koji je preko 85%, što je u konačnici otežana okolnost za naše stanovništvo, poljoprivrednike, a u konačnici i naše gospodarstvo.

Shodno tome, Bjelovarsko-bilogorska županija i BB vode krenule su u izradu studije predizvodljivosti, jer očekujemo povećana financiranja iz Europskih fondova i partnerski odnos s Hrvatskim vodama koje bi trebale oformiti i voditi u ukupnosti europski projekt vodoopskrbe Bjelovarsko-bilogorske županije.

Podloga za to su i ishođene građevinske dozvole za gradnju vodoopskrbe mreže na našem području u vrijednosti projekata oko 150 milijuna kuna, a njihovom realizacijom Bjelovarsko-bilogorska županija došla bi na sto postotnu pokrivenost vodovodnom mrežom.

Kako bi se sustav i dalje gradio i omogućilo brže i jače povlačenje sredstava BB vode su prenijele investitorska prava na Vodovod Grubišno Polje za spojni cjevovod Grubišno Polje – Veliki Zdenci. Riječ je o cjevovodu dužine 6 kilometara i vrijednosti 5 milijuna kuna.

Također, BB vode prenijele su i investitorska prava na Vodu Garešnica za dionice Veliki Zdenci – Ilovski Klokočevac i Ilovski Klokočevac – Garešnica. Riječ je o cjevovodu dugom preko 15 kilometara i vrijednom 13,5 milijuna kuna.

Riječ je o dionicama za koje su BB vode izradile projektnu dokumentaciju, a prenošenjem investitorskih prava na spomenuta Komunalna poduzeća omogućava se samim distributerima vode na tom području da preuzmu i vode projekt, ali i dalje u partnerskom odnosu sa Županijom i BB vodama.

Čim dopuste vremenski uvjeti i potpišu se ugovori s Hrvatskim vodama nastavit će se aktivnosti na gradnji vodovodne mreže na našem području, a prema sada dogovorenim financijskim sredstvima u prvom kvartalu radit će se na oko jedanaest gradilišta.

-Kad govorimo o Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, govorimo o županiji koja još uvijek ima veliku potrebu za dovršetkom vodoopskrbnog sustava županije. Krenuli smo prije više od 20 godina sa 17%, sada smo došli na oko 55%, ali još uvijek smo na začelju hrvatskih županija. Prisjetit ću se da županija ima vrijednost vodoopskrbe oko 150 milijuna kuna u magistralnim vodovima. Zajedno surađujemo s općinama i gradovima i nastojat ćemo sve što je u našoj moći da se završi i zaokruži ukupnost vodoopskrbnog sustava. Istaknuo bih da radimo već dulje vrijeme na promjeni vezanoj uz financiranje. Prije nešto više od godinu dana potpisan je ugovor s „Hrvatskim vodama“ vezan uz projekt koncepcijskog rješenja vodoopskrbnog sustava na području naše županije. Taj dokument je bitan za pripremu EU projekata. On je gotov i ono što želimo i što smo dogovorili je da budemo partneri s „Hrvatskim vodama“ u izradi EU projekta koji bi kroz 2017. godinu bio u cijelosti pripremljen kako bi se u 2018. godini moglo aplicirati za njega. Ukupna vrijednost projekta trebala bi biti oko 150 milijuna kuna. Time bi u stopostotnom iznosu bio završen vodoopskrbni sustav naše županije i riješen taj veliki izazov koji smo zajedno imali pred sobom. U tom partnerskom odnosu Županija i „Hrvatske vode“ pripremile bi projekt, a apliciranje bi se provelo prema pravilima Europske unije. To bi bio najveći zajednički projekt između Županije ili bilo koje druge naše jedinice i naše javne ustanove, u ovom slučaju „Hrvatskih voda“ koji su za to zaduženi. Želim zahvaliti direktoru na tome, rekao je župan Damir Bajs.

-Razgovarali smo i o dobrom upravljanju našim vodama na području Bjelovarsko-bilogorske županije i evo mogućnosti pripreme, projektiranja i usmjeravanja dijela naših sredstava k akumulaciji Samarica na području Općine Ivanska. Znamo da tamo postoji dio ribnjaka i da imamo određenih problema u slivu rijeke Česme pa smo na neki način pokušali napraviti višenamjenski pristup da se istovremeno akumulira oko 10 milijuna kubnih metara vode koji će moći braniti nizvodna područja vezana uz potrebe zaštite od poplava. Isto tako će moći pomoći oplemenjivanju malih voda na području sliva rijeke Česme, a isto tako će omogućiti nešto vode i za gospodarski život i rad ribnjaka na tom području koji su tamo imali dugogodišnju tradiciju. Na taj način želimo pomoći i prirodi i gospodarstvu toga kraja, a ne sumnjam da isto tako i lokalna općina kao i na razini županije neće znati iskoristiti prednosti takvog jezera koje će zaista imati respektabilnu zapreminu. Riječ je o ulaganju od najmanje 50 milijuna kuna. Razmotrili smo i pitanje sustava odvodnje na području Bjelovarsko-bilogorske županije i time isto tako želimo dati iskorak prema zaštiti naših vodnih resursa. Možemo reći da su dobre pripreme po pitanju aglomeracije Bjelovar, Garešnica, Hercegovac, pa isto tako i na području Daruvara. Već ove godine moći ćemo aplicirati za neke od tih projekata ukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna. I nema razloga da od 2018. godine ne započne s implementacijom, zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Iskrica – bistrica – kreatorica, . . .

Čokoladica

Nakon što je ustanovio da nema bombon izvadio je čokoladicu (ne kolindicu) – neku našu, domaću (ne flašu, komedijašu jedan, čujem glas sa strane), naš draagi zamjenik župana, gospodin Neven Alić. “Nisam danas stigao još ništa staviti u usta!”, opravdavao se zamjenik, istomišljenik. Kažem, istomišljenik, jer niti ja još ništa nisam stigao staviti . . . itd. Krećemo dalje na zadatak uz cvijetak misleći na batak kao dodatak. Bio bi to pun pogodak . . . ah, danas je četvrtak a ne, hm, petak, dan za . . . novi početak!

Autor: urednik

Podijeli ovaj članak
468 ad